Novosti

Kronika

80 godina od podviga

U Karlovcu su antifašisti obilježili obljetnicu čuvene partizanske akcije: Većeslav Veco Holjevac sa 24 kordunaška partizana, 17. novembra 1941., ušao je u okupirani Karlovac s ciljem spašavanja ilegalca Marijana Čavića Grge

Large 6

Kraj biste Vece Holjevca u Karlovcu

Ono što je napravio Većeslav Veco Holjevac sa 24 kordunaška partizana 17. novembra 1941. godine kada su njih dvadesetpetorica prerušenih u domobranske uniforme ušli u okupirani Karlovac u kojem je tada bilo više od 30.000 neprijateljskih vojnika, ni najbolji holivudski scenaristi ne bi mogli osmisliti. Cilj im je bio da uđu u karlovačku bolnicu i iz nje spase ilegalca Marijana Čavića Grgu, kojeg su ustaše uhapsili i ranili. Čavić je pokušao samoubojstvo pa su ga iz ustaškog zatvora premjestili u bolnicu. Potom su ga opet odveli u ustašku policiju gdje je nakon "ispitivanja" umro, ali nikoga nije odao. Akciju su uz Vecu i Nadu Dimić planirali ostali komunisti i skojevci.

Partizani su ušli u bolnicu, ali Čavića nisu našli i preko drvenog mosta na Korani planirali su se vratiti. Na mostu je došlo do puškaranja kada je teško ranjen gimnazijalac Ivica Gojak. Drugovi su ga nosili do šume Štrekovac gdje je preminuo.

Ova veličanstvena akcija skromno je obilježena u Karlovcu. Dvadesetak antifašista položili su vijence i upalili svijeće na drvenom mostu gdje je stradao Ivica Gojak te na bistu Vece Holjevca u centru grada. Predsjednik udruženja karlovačkih antifašista Miroslav Delić govorio je o samoj akciji i Veci Holjevcu. Prvi put prisustvovao je i netko iz županijske vlasti - dožupan Dejan Mihajlović.

- Akcija je ponajprije ostvarena sa ciljem da se podigne moral u gradu i na širem karlovačkom području. No, nakon toga je uhapšeno preko 250 ljudi koji su završili u Jasenovcu - dodao je Mihajlović. Po njegovim riječima, Vecom bi se trebao ponositi cijeli grad no sadašnji režim ne vidi ono što je dobro uradio.

- Trudit ću se da bude ispravljena nepravda koja se nanosi tim povijesnim ličnostima kao i da mlađe generacije saznaju pravu istinu - zaključio je dožupan Mihajlović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više