Novosti

Kronika

Antifašisti opet u "ilegali"

Obilježavanje čuvene akcije Vece Holjevca, kada je 25 kordunaških partizana preobučenih u domobranske uniforme ušlo u okupirani Karlovac, 17. novembra 1941., proteklo je u znaku opreza od koronavirusa

Large deli%c4%87

Kod biste Vece Holjevca

Skromnije nego ikad karlovački antifašisti obilježili su značajan datum iz karlovačke povijesti: ulazak grupe od 25 kordunaških partizana preobučenih u domobranske uniforme u okupirani Karlovac u kojem je tada bilo više desetaka hiljada ustaških, talijanskih i njemačkih vojnika. To se dogodilo 17. novembra 1941. tako da je ove godine obilježena 79. godišnjica ovog neviđenog pothvata kojim je dokazano da su višestruko bolje naoružani okupatori itekako ranjivi i da ih se može poraziti i na njihovom terenu. Grupu diverzanata predvodio je genijalni politički komesar Prvog kordunaškog partizanskog odreda Debela kosa Većeslav Veco Holjevac. Među borcima su bili kasniji narodni heroji i generali Branko Kresojević i Dušan Pekić.

Cilj akcije, koju je iz Karlovca koordinirala Nada Dimić i za koju je saznao cijeli svijet preko Radio Londona i Radio Moskve, bilo je oslobađanje mjesnog sekretara KPH/KPJ Marijana Čavića Grge iz bolnice. Neposredno prije ulaska partizana u bolnicu ustaše su Čavića premjestile na policiju gdje je nakon "tretmana" preminuo.

Na povratku preko drvenog mosta na Korani, došlo je do pucnjave u kojoj je smrtno ranjen mladi SKOJ-evac Ivica Gojak. Na spomenik Gojaku kod drvenog mosta položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen biste Veci Holjevcu u nekadašnjem Parku heroja u centru Karlovca.

- Na oba spomenika bila je samo delegacija Udruženja antifašista grada Karlovca. Zbog epidemioloških mjera nismo zvali goste. Prije nepuna dva tjedna smo zbog Kovida – 19 ostali bez jednog od najstarijih članova našeg Udruženja Dušana Duje Krivokuće, a onda nakon tjedan dana i bez njegove supruge. Zato moramo biti izuzetno pažljivi - kazao je Novostima prof. Miroslav Delić, predsjednik Udruženja karlovačkih antifašista.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više