Novosti

Kronika

Godišnjica akcije

Karlovački antifašisti obilježili su 81. godišnjicu povijesnog podviga grupe od 25 kordunaških partizana koji su pod vodstvom Većeslava Vece Holjevca, preobučeni u domobranske uniforme, ušli u okupirani Karlovac

Large 3

Prošlog četvrtka 17. novembra, petnaestak antifašista obilježilo je 81. godišnjicu povijesnog podviga grupe od 25 kordunaških partizana koji su pod vodstvom Većeslava Vece Holjevca, preobučeni u domobranske uniforme, ušli u okupirani Karlovac, u kojem je tada bilo više od 30.000 neprijateljskih vojnika, s ciljem da iz bolnice oslobode uhapšenog i teško ranjenog Marijana Čavića Grgu, sekretara Mjesnog komiteta KPH/KPJ za Karlovac. Akcija nije uspjela jer su ustaše u međuvremenu Čavića prebacili iz bolnice u policiju gdje je preminuo.

Prilikom povratka partizana, u puškaranju na starom drvenom Koranskom mostu teško je ranjen omladinac Ivica Gojak, koji je kasnije od rana i preminuo. Na spomenik Ivici Gojaku te kod biste Vece Holjevca položili su cvijeće i upalili svijeće. O ovom događaju je više govorio potpredsjednik SABA RH Miroslav Delić.

- Nada Dimić je bila glavna veza i logistička podrška za planiranu akciju. Kako bi detaljno isplanirao akciju, u svoj štab na Petrovoj gori Veco Holjevac pozvao je trojicu četnih starješina; Grgu Milašinčića, Milutina Košarića-Čiku i Ignjatija Gnjacu Perića. Zadužio ih je da izaberu drugove i nabave domobranske uniforme. Najvažnija je bila konspiracija. Ostalo je povijest - kazao je Delić.

Uz Vecu su sudjelovala 24 borca iz partizanskih odreda Debela kosa, Crna Lokva i Perna. Pokojni historičar Slavko Goldstein, rođeni Karlovčanin, po ovom događaju napisao je scenario po kojem je snimljen film "Signali nad gradom" (1960.).

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više