Novosti

Kronika

Vecini komandosi

Obilježena godišnjica akcije Vece Holjevca u okupiranom Karlovcu 1941. godine: ‘To je bio herojski čin i mi se toga ne sramimo, već se time ponosimo i to ističemo’, rekao je Ivo Goldstein

Fcx8cfy97t5t21usggs60ajkvq3

Kod obilježja Veci Holjevcu

Antifašisti i predstavnici srpske zajednice, obilježili su godišnjicu herojskog ulaska grupe od 25 kordunaških partizana u okupirani Karlovac, koja se zbila 17. novembra 1941. godine pod vodstvom Vece Holjevca.

Na spomeniku tada poginulom partizanu Ivici Gojaku kao i na spomen bisti Veci Holjevcu, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Potpredsjednik gradske organizacije antifašista Mirko Miladinović se javno zahvalio SNV-u bez čije pomoći ova organizacija ne bi mogla djelovati. Komemoraciji su prisustvovali Vecina kćerka Tatjana Holjevac, nećaka Ivice Gojaka Edita, Danijel Ivin i tridesetak Karlovčana. Partizanski veteran i Holjevčev suborac Juraj Hrženjak (101) je evocirao uspomene na Vecu dok je o događaju govorio prof. Ivo Goldstein.

- To je bio herojski čin i mi se toga ne sramimo, već se time ponosimo i to ističemo. Tko god drugačije govorio ne govori istinu nego laže. Taj Vecin čin je proslavio ovaj grad. BBC iz Londona je javio da su partizani oslobodili Karlovac. Naravno, propaganda je tada učinila svoje, ali nije bila daleko od istine - kazao je Goldštajn.

- Prije više godina jedan engleski istraživač je tražio da pogleda film o akciji ‘Signali nad gradom’ i istraži događaj. Na kraju nije mogao vjerovati da se tako nešto dogodilo. Rekao sam mu da je to stvarno tako bilo, vjerovao on ili ne - dodao je Goldstein. Znamo da su se vrijednosti u ovoj državi preokrenule, u Zagrebu, u zemlji Hrvatskoj. Više nitko ne zna šta je pravo, a šta je krivo, tko je bio prije 77 godina na pravoj, a tko na krivoj strani. Kada se ukidaju ulice i trgovi maršala Tita onda se zapravo ukidaju imena ljudi i heroja koji su baza današnje Hrvatske. Ona je nastala prije 75 godine u Otočcu i na Plitvicama, na Prvom ZAVNOH-u, kad je baza tog antifašističkog pokreta bila među srpskim seljacima - zaključio je Ivo Goldstein.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više