Novosti

Politika

Prvoborac, graditelj, vizionar

Obilježena stogodišnjica rođenja komunističkog lidera: Predratno iskustvo sindikalnog organiziranja radništva u Karlovcu izgradilo je Većeslava Holjevca kao vođu partizanskog otpora

N90nky62qxtm0r7bzxs9zq395f4

Većeslav Holjevac (1917 – 1970) (foto KAfotka)

Inicijativa Za radnički Karlovac organizirala je tribinu pod nazivom ‘Većeslav Holjevac, radnički gradonačelnik - stota godišnjica rođenja’. Tako se i Vecin rodni Karlovac, par dana nakon Zagreba, priključio obilježavanju stogodišnjice rođenja ovog heroja, generala, prvoborca i partizana te najboljeg zagrebačkog gradonačelnika, onog koji je grad na Savi započeo pretvarati u metropolu. Po tom uzoru i Josip Boljkovac je gradio moderni Karlovac.

- Radnički pokret 1920-tih u Karlovcu bio je razvijen. Kroz skautsku organizaciju i sindikalno djelovanje Holjevac je stekao prva iskustva, političko-klasnu svijest i organizacijske sposobnosti. Prvu sindikalno-političku fazu zaključio je primanjem u KPJ 1939. To je omogućilo Veci i ostalim partijskim radnicima da se što bolje pripreme za otpor okupatoru i kasnije političko djelovanje - kazao je predsjednik inicijative Za radnički Karlovac Dimitrije Birač.

O čuvenoj akciji ulaska partizana u karlovačku bolnicu 17. novembra 1941. govorio je Mirko Miladinović. Sjećanja na oca evocirala je njegova kćer Tatjana Holjevac.

- Tata je svom starijem bratu Leonu i majci svakodnevno nosio jelo u tvornicu čavala Mustad pa se uvjerio što znači radnički život. Dobro je kao skaut poznavao područje oko Karlovca što mu je kasnije mnogo pomoglo u borbi. Bio je izuzetno hrabar, odlučan i odličan organizator. Često je za sebe govorio da ima osjećaj pravde, etničke pripadnosti i nacionalnog ponosa što mu je bio svojevrsni motiv zbog kojeg je kasnije politički stradao. Oko izgradnje velesajma mnogo mu je pomogao general Gošnjak koji ga je odveo Titu na Brione gdje mu je obrazložio zašto velesajam treba biti u Zagrebu - kazala je među ostalim Tanja Holjevac. Danko Plevnik je govorio o Holjevčevom ranom upozoravanju na problem iseljavanja iz Hrvatske.

- Zbog toga što je prije više od pola stoljeća alarmirao javnost svojim predviđanjem demografskog kraha, Holjevcu valja odati zahvalnost za pravodobno političko otvaranje ove teme - rekao je Plevnik.

Institucije grada i županije, za razliku od Zagreba, nisu se sjetili obilježiti stotu godišnjicu rođenja znamenitog Karlovčanina i Zagrepčanina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više