Novosti

Kronika

Шaмпиoн мoтoкрoсa

Ин мeмoриaм Лeoнaрд Лeнo Шoштaрић: Сeдмeрoструки првaк Jугoслaвиje нa нajjaчим мoтoримa oд 250 кубикa

Large 6

Leonard Šoštarić (1937 - 2021) – lijevo (foto Kafotka)

U Općoj bolnici Karlovac, 1. maja, u 84. godini života, preminuo je najbolji vozač motokrosa na području bivše Jugoslavije Leonard Leno Šoštarić (1937-2021). Bio je i jedan od najboljih sportaša svih vremena u gradu na četiri rijeke. Rođen je 4. novembra 1937. godine u Gorjakovom kod Pregrade u Hrvatskom zagorju. U Karlovac se doselio kao petnaestogodišnjak 1952. godine. U karlovačkoj Tehničkoj školi u Šancu završio je zanat za grafičkog mehaničara i cijeli radni vijek je proveo u ondašnjem Štamparskom zavodu Ognjen Prica, današnjoj Lani - karlovačkoj tiskari, otkuda je otišao u zasluženu mirovinu.

Član Auto-moto društva Karlovac bio je od 1955. godine. Deset godina, od 1967. do 1977. godine, dominirao je motokros stazama bivše SFRJ. Bio je sedmerostruki prvak Jugoslavije u konkurenciji vozača na najsnažnijim motorima od 250 kubika. Uz to je četiri puta bio i viceprvak države.

Uspješan je bio na međunarodnim takmičenjima kao višestruki reprezentativac Jugoslavije. Tako je 1967. bio treći u utrci za Nagradu Budimpešte, trinaesti u utrci za SP i Veliku nagradu SSSR-a u Bjelgorodu. Treći je bio na prvenstvu Balkana 1968. godine, peti u Kupu Karavanki 1970., jedanaesti u utrci za SP i Veliku nagradu Jugoslavije u Mariboru 1973. Bio je savezni kapetan i trener jugoslavenske reprezentacije 1984. i 1985. godine.

Karlovčani posebno pamte njegove sjajne vožnje na utrkama na danas nepostojećoj stazi podno staroga grada Dubovca. 1970. i 1976. godine osvojio je dvije Zlatne kacige i tri zlatne medalje AMSJ, najviša priznanja u moto sportu, nakon što je u dva navrata po triput zaredom osvajao naslov državnog prvaka.

Dobitnik je jubilarnih zlatnih medalja AMSJ, 1971., 1976. i 1986. godine. Pet puta je proglašen za najboljeg sportaša Karlovca u anketi Karlovačkog tjednika. Dobitnik je Majske nagrade grada Karlovca 1968. godine i nagrađen je od SOFK-e Karlovac sedam puta. U izboru za najboljeg sportaša 20. stoljeća u Karlovačkoj županiji, provedenom 2000. godine, osvojio je sedmo mjesto. Brojne povrede sprečavale su ga da ostvari još veće rezultate. Zaslužan je također za razvoj motokrosa u Jastrebarskom gdje je kreirao tamošnju stazu u Mladini. Bio je uzor mnogim mladim karlovačkim vozačima kao što su Juraj Kladušan, Željko Zorić i Slavko Baršić koji su također osvajali titule prvaka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više