Novosti

Svijet

Uspjeh američkih radnika

Ponovno otvaranje tvornice u Belvidereu samo je jedna od stavki koje su predstavnici UAW-a uspješno ispregovarali s upravama Velike trojke iz Detroita – General Motorsa, Forda i Stellantisa (bivšeg Chryslera)

Large internacionala  tena

(foto SETH HERALD/REUTERS)

Predstavnici američkog sindikata Ujedinjeni radnici automobilske industrije (UAW) u četvrtak 9. studenog sastali su se s predsjednikom države Joeom Bidenom, čime je definitivno završen mjesec i pol dana dug štrajk u tvornicama takozvane Velike trojke iz Detroita – General Motorsa, Forda i Stellantisa (bivšeg Chryslera). Sastanak Bidena i predstavnika UAW-a Shawna Faina održao se u gradu Belvidereu u saveznoj državi Illinois, u kojemu je smještena jedna od tvornica Stellantisa.

Ta je tvornica zatvorena u veljači, no zahvaljujući štrajku uprava je ne samo od toga odustala, već će otvoriti novih 5.000 radnih mjesta. Ponovno otvaranje tvornice u Belvidereu samo je jedna od stavki koje su predstavnici UAW-a uspješno ispregovarali s upravama Velike trojke. U tjednima nakon postizanja sporazuma 140 tisuća članova sindikata razmatralo je te prihvatilo nove ugovore kojima će se plaće povećati za 25 posto u periodu od četiri godine. Najveće povećanje dobit će najmanje plaćeni radnici, nakon što se ukine rangiranje zaposlenika koje omogućava da radnici dobivaju različite plaće iako obavljaju jednake poslove.

Menadžeri ovih kompanija, inače, zarađuju 300 do 400 puta više od većine radnika u istim firmama, dok su plaće radnika u autoindustriji u posljednja dva desetljeća kumulativno pale za oko 20 posto. UAW je osigurao i vraćanje klauzule koja se odnosi na prilagodbu plaća inflaciji, a sporazum sadrži i poboljšanje mirovinskih planova, ulaganja u proizvodnju te obavezu stalnog zapošljavanja privremenih radnika u roku od devet mjeseci.

Kako navodi časopis Jacobin, Velika trojka iz Detroita u okviru svoje tranzicije na proizvodnju električnih automobila namjeravala je u tek planiranim novim tvornicama baterija uvesti plaće znatno niže od onih garantiranih UAW-ovim ugovorima, od čega se također odustalo. Zasluge za uspješne pregovore dobrim se dijelom pripisuju predsjedniku UAW-a Shawnu Fainu, koji je tu dužnost preuzeo 2021., neposredno nakon što je odlučeno da će se čelnici birati na izborima u kojima će sudjelovati cjelokupno članstvo.

Faina se opisuje kao energičnog, retorički vatrenog sindikalista koji je uspio mobilizirati i povećati članstvo, ali i organizirati netradicionalnu metodu industrijske akcije koja je podrazumijevala istovremeni štrajk u tri različite kompanije. No, kako upozorava Jacobin, uspjeh te akcije u budućnosti će biti ugrožen ako se sindikalno ne organizira i ostatak automobilske industrije, s obzirom na to da UAW predstavlja radnike koji proizvode manje od polovice automobila prodanih u SAD-u.

Kompanije kao što su Toyota, Tesla, Honda, Nissan i Mercedes-Benz nemaju sindikate i vrše pritisak da se plaće smanjuju, no Fain je uvjeren da će na sljedećim pregovorima 2028. godine za stolom sjediti predstavnici još najmanje tri velika proizvođača automobila. "Upravo smo održali štrajk kakav nikada prije nismo imali i izborili smo povijesni ugovor. Sada ćemo se nastaviti organizirati kao nikada prije", rekao je Fain na skupu u Belvidereu kojemu je prisustvovao Biden.

UAW je, inače, sindikat tradicionalno nesklon davanju podrške predsjednicima iz redova Demokratske stranke. Biden je, s druge strane, jedini predsjednik u povijesti države koji se, početkom štrajka UAW-a u rujnu, pojavio među radnicima kako bi im poručio da prelazak na zelenu industrijsku politiku ne znači nužno i gubitak radnih mjesta i manje plaće. U svom drugom posjetu članovima UAW-a Biden je rekao da dogovor koji je taj sindikat postigao "predstavlja novi standard za sve proizvodne radnike" i da "želi da takve ugovore ima i ostatak autoindustrije".

Naglasio je i da je osobno razgovarao s upravom Stellantisove tvornice u Belvidereu kako bi se tamo ponovno pokrenula proizvodnja. Unatoč tome, ovaj sindikat još uvijek nije formalno podržao predsjedničku kandidaturu Joea Bidena, koji ovih dana bilježi pad popularnosti. Iako je samo deset posto američkih radnika učlanjeno u sindikate, u državama kao što je Michigan, gdje su sjedišta Velike trojke, njihova bi podrška za Bidena mogla biti presudna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više