Novosti

Politika

Aktivisti traže istragu o postupanju prema migrantima

Aktivisti za ljudska prava danas su održali akciju ispred MUP-a te traže istragu o policijskom postupanju prema migrantima

Ejn80rtslueym55i0b3aihh5zib

(foto Foto: CMS)

Udruga Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! jutros su akcijom ispred zgrade Ministarstva unutarnjih poslova zatražili pokretanje učinkovite istrage o novim oblicima nehumanog ponašanja prema migrantima, umjesto dosadašnjeg poricanja.

Akcijom koju su nazvali "Istraga, a ne poricanje" željeli su skrenuti pažnju na fotografije koje su objavljene prije dva tjedna, a prikazuju migrante označene narančastim sprejem preko cijelog tjemena. Fotografirani migranti svjedočili su aktivistima i novinarima kako ih je hrvatska policija obilježila sprejem prilikom protjerivanja s teritorija RH.

Podsjetimo, u  Poljani u Bosni i Hercegovini 6. svibnja skupina ljudi je vraćena iz Hrvatske s tragovima narančastog spreja na glavi. Ukraden im je i novac i mobilni telefoni, a nekima i cipele. Dan nakon jedna druga skupina vratila se u kamp za migrante Miral kod Velike Kladuše, a tamošnjim aktivistima opisali su da su doživjeli sličnu sudbinu. O cijelom slučaju pisao je i britanski The Guardian, a hrvatska policija i ovaj put je negirala odgovornost.

“Očito je da imaju namjeru poniziti izbjeglice i migrante koji pokušavaju prijeći granicu”, rekao je za The Guardian Jack Sapoch iz organizacije No Name Kitchen (NNK), nevladine organizacije koja djeluje u Velikoj Kladuši te član nadzorne organizacije Border Violence Monitoring Network.

“Hrvatske vlasti koriste se jednom od dviju metoda. Ili sprej koriste kako bi identificirale prijestupnike kojima to nije prvi put ili, što je još zabrinjavajuće, koriste to kao taktiku za psihološku traumatizaciju ovih muškaraca, koji su većinom muslimani, vjerskim simbolom”, rekao je Sapoch.

“Zaslužuje najoštriju osudu što je ovakav članak, koji očito potiče na vjersku netrpeljivost, plasiran u javnost tijekom mjeseca Ramazana”, poručili su iz MUP-a. Dodali su i kako “konstrukcija kako se migrante obilježava znakom križa zbog njihove vjeroispovijesti pokazuje apsolutno neznanje autora članka i unaprijed formiran napad na Republiku Hrvatsku bez poznavanja osnovnih činjenica”.

Zbog neadekvatne reakcije Ministarstva unutarnjih poslova, Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! poručili su da je prema ljudima u nevolji potrebno pokazati humanost te da MUP treba preuzeti odgovornost i provesti učinkovite i kvalitetne unutarnje istrage, ali i ne sputavati nezavisne istrage.

“Nakon nepotpunog odgovora Ministarstva unutarnjih poslova, prošlog smo tjedna ponovili upit o nehumanom i nezakonitom postupanju prema izbjeglicama. Odgovor još nismo dobili, ali očekujemo od MUP-a da izloži rezultate učinkovite unutarnje istrage, umjesto očajničkih napora blaćenja rada medija i organizacija koje izvještavaju o okrutnosti nad izbjeglicama”, rekla je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

U posljednje četiri godine vidjeli smo na tisuće svjedočanstava, fotografija i snimki, uključujući i svjedočanstva policajaca - i niti jednu učinkovitu istragu, podsjetili su aktivisti. Dodali su i kako su nezavisne institucije poput Pučke pravobraniteljice također izvještavale o tome da im jf onemogućen uvid u podatke MUP-a o postupanju prema izbjeglicama i drugim migrantima. 

S obzirom na to da su u više navrata policajci upozoravali na sustavne nezakonite prakse koje provodi hrvatska policija, aktivisti su pozivaju policijske službenike kojima je stalo do zaštite ljudskih života da odbiju izvršiti nezakonite naredbe i takve naredbe prijave u svrhu zaštite svojih prava, te prava svojih kolega.

"I sam Zakon o policijskim poslovima i ovlastima predviđa da policijski službenik mora odbiti izvršiti nalog ili naredbu za koje je očito da se njima vrši kazneno djelo i prijaviti nadležnim tijelima. Na svima nama je da pokažemo humanost, spriječimo daljnja mučenja i nasilje te umjesto poricanja odgovornosti, zahtijevamo istrage”, zaključili su aktivisti.

Inače, kako je početkom tjedna izjavio ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić, na istočnoj granici sa Srbijom nakon ublažavanja mjera ograničenog kretanja povećan je ponovo broj ulazaka migranata. A prošlog tjedna srpski predsjednik Aleksandar Vučić naredio je odlazak vojske na teritorij Šida radi zaštite od lokalnih migranata. Pretpostavlja se da će se s boljim vremenskim prilikama te olabavljenjem mjera ograničenja kretanja ponovo doći do povećanog kretanja migranata prema granicama EU.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više