Novosti

Politika

CMS: Plenković diskreditira, zastrašuje i kleveće

Premijer želi skrenuti pozornost s korupcijskih afera vlastite stranke, rastućih nejednakosti i života velikog broja građana ispod ruba siromaštva, tvrde u Centru za mirovne studije reagirajući na Plenkovićeve tvrdnje kako su, zajedno sa SDP-om, fabricirali incidente da Hrvatska ne uže u Schengenski prostor

Large granica

Snimka udaranja migranata tonfa-palicama (foto Lighthouse Reports)

Premijer nas diskreditira, zastrašuje i kleveće kako bi skrenuo pozornost s redovitih i aktualnih korupcijskih afera vlastite stranke, rastućih nejednakosti i života velikog broja građana na ili ispod ruba siromaštva, katastrofalnog stanja u pravosuđu i fijaska obnove nakon potresa. Kad ne želi da se govori o ulasku javnog novca u džepove njegovih stranačkih kolega i ortaka, Plenković spominje ulazak RH u Schengen, stoji u reakciji Centra za mirovne studije na tvrdnje premijera da su oni, kao nevladina udruga, zajedno sa socijaldemokratima iz Europskog parlamenta, dogovarali nelegalni ulazak talijanskih europarlamentarca prema BiH kako bi spriječili ulazak Hrvatske u Schengen.

Centar za mirovne studije je neprofitna, nevladina organizacija koja štiti ljudska prava i teži društvenoj promjeni temeljenoj na vrijednostima demokracije, antifašizma, nenasilja, mirotvorstva, solidarnosti i jednakosti koristeći aktivizam, obrazovanje, istraživanje, zagovaranje i direktnu podršku, poručuju.

Zagovaračke aktivnosti prema institucijama dio su uobičajenih aktivnosti nevladinih organizacija, kao i obraćanje Europskom parlamentu koji je naš parlament, a kojem se, na kraju krajeva mogu obratiti direktno i građani, budući da ih izravno biraju. Kampanja je tek počela, a s njom i niski udarci. Pozivamo građane da od političara koji će voditi ovu državu zahtijevaju konkretne programe i prijedloge o tome kako će svojim građanima omogućiti dostojanstven život u Hrvatskoj, zaključuju u saopćenju.

Stranka europskih socijalista (PES), čija je SDP punopravna članica, također je u petak osudila izjavu Plenkovića o negativnoj ulozi SDP-a i europskih socijalista u hrvatskom pristupanju šengenskom prostoru. „To je 'fake news',“ izjavio je u ime PES-a njegov izvršni tajnik Giacomo Filibeck, osvrćući se na "neutemeljene tvrdnje" predsjednika hrvatske vlade.

Plenković je ranije u petak optužio SDP da je preko kolega u Europskom parlamentu “orkestrirao” europske zastupnike socijalista iz Italije da fabriciraju incidente na granici, nastojeći isprovocirati reakciju hrvatske policije u vrijeme pristupanja šengenu.

“Mi smo to spriječili. To je SDP”, rekao je Plenković. "Oni će nama lijepiti etikete veleizdajnika, a aktivno su radili da Hrvatska ne uđe u šengen", kazao je premijer.

PES međutim kaže kako se dugo "rame uz rame" borio sa SDP-om da Hrvatske uđe u šengensku zonu.

"Ponosni smo što smo se, kao europski socijalisti, rame uz rame s našim prijateljima iz SDP-a, borili kako bismo osigurali zasluženo mjesto Hrvatske u šengenu. Štoviše, upravo je povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove iz naše političke obitelji dala preporuku za hrvatsko pristupanje,“ naglasio je Filibeck.

Dodao je da je Plenkovićeva izjava "najblaže rečeno čudna" i da je samo "pokušaj skretanja pažnje sa slabih rezultata njegove vlade.“ PES podsjeća da je u listopadu 2022. na njegovom kongresu u Berlinu usvojena rezoluciju kojom se „bez odgađanja“ traži članstvo Hrvatske u šengenu. U studenome iste godine, PES je pozdravio preporuku povjerenice Europske komisije za unutarnje poslove Ylve Johansson, koja pripada obitelji europskih socijalista, da Hrvatska postane dijelom šengenskog prostora bez unutarnje kontrole granica. "A u prosincu 2022., PES je pozdravio hrvatsko pristupanje šengenskom klubu", dodaje se.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više