Novosti

Politika

Američkom donacijom obnovljen Mjesni dom u Srbu

Poseban naglasak stavljen je na obnovu muzeja NOB-a, uređenje sale za projekciju filmova prilikom obilježavanja Dana ustanka naroda Hrvatske i prijem gostiju proslave

U mjestu Srb u petak je svečano otvoren obnovljeni Mjesni dom - Spomen dom borcima NOB-a. Dom su otvorili ambasador SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst i zamjenica načelnika općine Gračac Rajka Rađenović. Svečanosti otvaranja novoobnovljenog objekta, koji će mještanima Srba biti višestruko koristan, prisustvovali su i saborski zastupnik Milorad Pupovac, pomoćnik ministra poljoprivrede Milan Tankosić, predstavnici općine Gračac i Zadarske županije.Zgrada u kojoj su se nalazile prostorije Mjesnog doma-Spomen doma, nekoliko udruga i podružnica Hrvatske pošte do prije nekoliko godina nije bila funkcionalna za korišćenje. Propali krov i dotrajala stolarija samo su neki od razloga zašto se u tom objektu nisu mogle obavljati aktivnosti te su korisnici prostora bili primorani iseliti. Takvo stanje objekta navelo je predstavnike mještana Srba da apliciraju na projekat za rekonstrukciju i sanaciju zgrade prema američkoj ambasadi u Zagrebu.

- Ovo je jedan od najnerazvijenih djelova Zadarske županije i sigurno jedan od najnerazvijenijih dijelova Hrvatske, stoga nam je posebno drago što smo ovaj projekat uopće uspjeli realizirati. U tom cijelom procesu bilo je izazova, pogotovo jer je zgrada bila poprilično stara i teško prilagodljiva za ono što smo osmislili. No u konačnici se isplatilo i danas u Srbu imamo višenamjenski objekat koji će služiti loklanim udrugama, VSNM-u, mjesnom odboru, ali i učesnicima kampova koji će se ovdje organizirati, poput onog u srpnju koji je vezan uz obilježavanje Dana ustanka - pojasnio je Milan Tankosić, koordinator projekta.

Robert Kohorst izrazio je zadovoljstvo što je SAD izdvojio značajna sredstva za obnovu Mjesnog doma u Srbu jer, po njegovim riječima, društveni domovi mogu jednu zajednicu činiti kompaktnom, pružiti mogućnost posvećenim učiteljima, predavačima, mentorima i drugom osoblju nevladinih organizacija da stvore drugačiju atmosferu u zajednici.

- Društveni domovi poput ovoga mogu osigurati mogućnosti za interakciju, inkluzivnost i za učenje, ali mogu doprinjeti i ekonomskom razvoju. Čvrsto vjerujem da će ovo biti vrijedni resurs u vašoj zajednici i uvjeren sam da može služiti kao žarišna točka svih aktivnosti za različite generacije - istakao je Kohorst.Zadovoljan je, kaže, svim onim što je vidio i načinom na koji su sredstva uložena u Srb. - Posebno je važno da se ovakvi projekti realiziraju u malim mjestima, općinama i gradovima jer su od velikog značaja za stanovništvo koje tu živi. Ponešto sam čitao o istoriji ovog mjesta, a i gospodin Pupovac mi je pomogao sa svojim uvidom. Znam da je ovdje bilo puno tragedije i nadam se da će u budućnosti te rane zacijeliti i da će se krenuti dalje.Mještani Srba i općine Gračac imali su sreće što su prošli na natječaju i dobili sredstva za obnovu Doma, rekao je na otvaranju Milorad Pupovac.

- Samim tim dobili su mogućnost za nove vrste programa i aktivnosti koji će biti razvijeni u interesu samog mjesta, ali i općine Gračac. Značajan je i dolazak veleposlanika Kohorsta i predstavnika američke vojske koji su financirali obnovu doma, kao i podrška za dobre odnose između povratnika, doseljenika i domicilnog stanovništva koje živi ovdje, bilo da su srpske ili hrvatske nacionalnosti. To je ono što čine američki programi pomoći i na drugim mjestima, istovremeno se uključujući u napore Vlade da se ovi krajevi ipak obnavljaju - rekao je Pupovac.Spomen dom u Srbu sastavni je dio spomeničkog kompleksa posvećenom ustanku naroda Hrvatske protiv fašizma u Drugom svjetskim ratu. Projekt obnove financirala je Evropska komanda vojske SADEUCOM s 250.000 dolara; za provedbu projekta zaduženi su bili U.S. Army Corps of Engineers (USACE), lokalnoj udruzi Una u izradi idejnih planova pomogao je UNDP s donacijom u iznosu od 65.000 kuna, a SNV je opremio dio uredskog prostora doma u visini od 50.000 kuna. Poseban naglasak bio je stavljen na obnovu muzeja NOB-a, uređenje male sale za projekciju filmova prilikom obilježavanja Dana ustanka i prijem gostiju i učesnika proslave.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više