Novosti

Kratko & jasno

Andreas Knobloch: Kuba je u teškoj situaciji

Situacija je zaista loša, što je uvelike povezano s vanjskim faktorima, padom turizma uslijed pandemije i američkom blokadom. Turizam je 2020. pao 64 posto, doznake iz dijaspore 37 posto, a ekonomija u cjelini 11 posto, kaže reporter iz Havane

Large internacionala  mini

(foto Privatna arhiva)

Na upravo završenom Osmom kongresu Komunističke partije Kube Raúl Castro prepustio je mjesto generalnog sekretara predsjedniku države Miguelu Díaz-Canelu. Što se stvarno mijenja?

Kongres predstavlja završetak transfera vlasti započetog 2019., kada je Raúl prepustio Díaz-Canelu mjesto predsjednika. Sada je odstupila generacija povijesnih vođa, ne samo Raúl, nego i Ramiro Valdés i ostali. Mnogi se nadaju otvaranju privrede ili dubljim reformama, ali moto Kongresa bio je "kontinuitet". Ne treba očekivati velike promjene, više je riječ o simboličkoj predaji vlasti.

Proteklo desetljeće ipak su obilježile reforme, ali i nastavak represije nad opozicijom?

Represija nije ništa novo, događala se i u prošlosti, a događa se i sada. Istovremeno, mnogi zaboravljaju koliko opsežne promjene je uveo Raúl nakon što je 2008. preuzeo vlast. Djelomično je otvorio ekonomiju stranom kapitalu i privatnom sektoru, omogućio Kubancima da prodaju i kupuju automobile i kuće, ukinuo zabrane putovanja i proširio dostupnost interneta. Ograničio je dužinu obnašanja svih funkcija na dva mandata, što je velika promjena – osnažio je institucije, pa nije sve fokusirano na jednu osobu. Najveći korak bila je uspostava boljih odnosa sa Sjedinjenim Državama pod Barackom Obamom, što je pomoglo i ekonomiji. Donald Trump je sve poništio i ponovno uveo tvrde sankcije, pa se Kuba danas nalazi u najgoroj situaciji u zadnjih trideset godina.

Kakva je ekonomska situacija – prema nekim izvještajima, 40 posto Kubanaca jedva preživljava?

Situacija je zaista loša, što je uvelike povezano s vanjskim faktorima, padom turizma uslijed pandemije i američkom blokadom. Turizam je 2020. pao 64 posto, doznake iz dijaspore 37 posto, a ekonomija u cjelini 11 posto. Prema nekim procjenama, inflacija će 2021. dosegnuti 500 posto. Kuba 2020. prvi put nije mogla platiti ratu duga kreditorima Pariškog kluba. Nema novca za uvoz, a zemlja uvozi dvije trećine hrane, pa vlada nestašica i posvuda se čeka u redovima. Stanje uvelike zavisi o SAD-u. Mnogi su se nadali da će se Joe Biden vratiti na Obaminu politiku prema Kubi. Prema najavama, to se neće uskoro desiti. Ipak, bitno bi pomogao i sam oporavak turizma. Također, Kuba je prva u Latinskoj Americi razvila vlastito cjepivo i do kraja godine namjerava imunizirati čitavo stanovništvo. Izvozom cjepiva u druge zemlje moglo bi se nešto i zaraditi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više