Novosti

Kratko & jasno

Anna Maria Grünfelder: Austrija odavno nije katolička

Nisu samo posve napredni austrijski svećenici izvjesili LGBT zastave, nego i oni sasvim tradicionalistički usmjereni. U nekim župama su postupali samoinicijativno, u drugima su vjernici vršili stanovit pritisak, kaže teologinja i povjesničarka

Large internacionala   mini

(foto Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL)

Nakon što je vatikanska Kongregacija za nauk vjere odlučila da istospolne zajednice ne mogu biti blagoslovljene, brojni austrijski svećenici izvjesili su LGBT zastave. Kako je do toga došlo?

Nisu samo posve napredni svećenici izvjesili LGBT zastave, nego i oni sasvim tradicionalistički usmjereni. U nekim župama su postupali samoinicijativno, u drugima su vjernici vršili stanovit pritisak. Prema njemačkim i austrijskim portalima, ali i u Švicarskoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Belgiji i Luksemburgu, zaista je velik broj župnika bio revoltiran zato što Rim kao centrala i njegove službe prema župama i nekim biskupijama postupaju bez poznavanja specifičnih prilika. Papa, nažalost, ne intervenira, tako da je povjerenje u njega prilično splasnulo.

Čini se da se velik dio građana protivi ovoj odluci, a preko 2.600 svećenika i 277 teologa peticijom traži njezino zanemarivanje. Kakav razvoj događaja predviđate?

Razvoj je prilično izvjestan. Bečki kardinal će prešutno, a drugi, posebice njemački biskupi, otvoreno podržavati "pobunjene" župnike i "neposlušne" župljane. Neko će vrijeme postojati smetnje u vezama baze i centrale u Rimu. Čak i u tradicionalističkim katoličkim zemljama poput Italije i Španjolske raste bunt. Politička demokratizacija je i u Italiji iznjedrila labavljenje veza između Crkve i države te slijedom toga sekularizaciju.

Koliko je Katolička crkva u Austriji otvorena prema suvremenim stavovima i pitanjima?

Austrija odavno više nije "katolička". Najkasnije poslije 1945. počela je erozija katoličke baštine. Prema najsvježijim sociološkim anketama, praktičnih katolika-vjernika nema više od 20 posto. Nema podataka koliko je među tih 20 posto tradicionalista i koliko "avangardista". No prema iskustvima mnogih župa, "avangardistički" su vjernici naročito angažirani u župama ili u drugim crkvenim ustanovama i mrežama. Ova situacija zrcali stanje katolicizma na njemačkom govornom području. Institucija Crkve trpi gubitak relevantnosti za živote građana. Oni više ne trpe propisivanje, svjesni da su razumna bića koja znaju, odnosno misle da znaju, samostalno misliti i odlučivati. To je prosvjetiteljski proces, koji u stanovitoj mjeri nagriza i vjernike-tradicionaliste. Proces je i nepovratan, iako uvijek ima pojedinaca koji prizivaju jaki autoritet. No oni su ipak u manjini.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više