Novosti

Kronika

Antifašisti u reformama

Donijeta je odluka o osnivanju novog antifašističkog udruženja na razini Karlovačke županije

Large prof.miroslav deli%c3%a5  predsjednik karlova%c6%92kih antifa%cf%84ista

Miroslav Delić

Razgovarali smo o pripremama za osnivanje nove Zajednice udruženja antifašista Karlovačke županije, sa obzirom na okolnosti prestanka rada dosadašnjeg Saveza udruženja antifašista Karlovačke županije - kaže Miroslav Delić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Karlovca.

- Ne možemo reaktivirati dosadašnje županijsko antifašističko udruženje i morat ćemo mu promijeniti naziv. Donijeli smo odluku da Predsjedništvo Udruge antifašističkih boraca i antifašista Karlovca bude inicijalni odbor za osnivanje novog županijskog antifašističkog udruženja. Načelno je dogovoreno da početkom ožujka bude održana i izborna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Karlovca - kaže Delić. Dodaje da mu je prioritet ponovno pokrenuti Zajednicu udruženja antifašista Karlovačke županije, ujediniti raskoljena udruženja antifašista u Vojniću te osnovati više udruženja u općinama i gradovima Karlovačke županije.

- Za sada ne znam tko će voditi županijsko udruženje kad ga osnujemo, jer ne znam koga će gradska i općinska udruženja predložiti. Nismo još o tome razgovarali. Ne smije nam se dogoditi situacija koju smo imali i još uvijek je imamo, da rad županijskog udruženja bude paraliziran, pa je zbog neodržavanja skupština, po sili zakona prestalo postojati - rekao je Delić.

Na sjednici Predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Karlovca, Delić je predložen za člana predsjedništva SABA RH, a time i za potpredsjednika SABA RH. Predstavnici županijskih organizacija Zagrebačke regije prihvatili su prijedlog karlovačkih antifašista i taj prijedlog proslijedili Predsjedništvu SABA RH koje je Delića kooptiralo u Predsjedništvo. Time je postao i potpredsjednik SABA RH zadužen za Zagrebačku regiju, u kojoj se nalaze Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija.

- Smatram ovo velikim priznanjem za antifašiste Karlovca jer je prepoznat naš rad, a logično je da je predsjednik najodgovorniji, a time i najzaslužniji za takvu situaciju. Antifašisti Karlovačke županije zaslužuju imati člana predsjedništva i potpredsjednika SABA RH. Između ostalog imam zadaću konsolidirati Savez udruženja antifašista Karlovačke županije i redovito održavati sastanke koordinacije antifašista Zagrebačke regije. Za mene osobno to je još više posla i odgovornosti – istaknuo je Delić.

O postojanju dva udruženja antifašista u Vojniću je kazao da ne prihvaća tezu da postoje SDP-ove i HDZ-ove udruge antifašista, kako jedni za druge tvrde vojnićki antifašisti.

- Antifašizam je jedan, nadstranački. Veseli me ako među njegovim članstvom ima i članova HDZ-a, što u konačnici može uvelike olakšati rad antifašistima, a to može značiti i promjenu među trenutno vladajućima, promjenu odnosa prema antifašizmu i antifašistima – kaže Delić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više