Novosti

Društvo

AP: Zbog uvreda Borjanu FIFA pokreće postupak protiv Hrvatske

Zbog navijačkog vrijeđanja golmana kanadske reprezentacije Milana Borjana FIFA je pokrenula postupak hrvatske nogometne reprezentacije

Large large deere

Hrvatski navijači s uvredljivim transparentom (foto Facebook)

Agencija AP javlja da je FIFA, kao Međunarodna nogometna federacija otvorila disciplinski postupak protiv hrvatske reprezentacije zbog ponašanja navijača na utakmici Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Kanade. Navijači su vrijeđali Milana Borjana, kanadskog golmana srpskog porijekla i čuvara mreže Crvene zvezde, uvredljivim skandiranjem i transparentima.

Navijači su ga cijelo vrijeme provocirali i vrijeđali skandiranjem, a posebnu pažnju privukla je zastava s traktorom John Deere na kojoj je pisalo "Knin 95", a slogan tvrtke "Nothing runs like Deere" prepravili su tako da su umjesto zadnje riječi napisali "Borjan" čime su željeli sugerirati da je Borjan kao rođeni Kninjanin nakon akcije Oluja, zajedno s drugima, na traktorima otišao iz Hrvatske.

Nakon utakmice netko je na društvenim mrežama objavio njegov broj njegovog telefona na koji mu je stiglo više od 2500 poruka hrvatskih navijača. "Pa to pokazuje kakvi su ljudi, primitivci. Nemam što komentirati, to govori o njima. Nemam što reći, čuo sam da su vikali, da su vrijeđali, ali to govori o njima i da trebaju poraditi na sebi i na svojim obiteljima. Očigledno imaju frustracije u kući pa to iskale ovdje. Hrvatskoj reprezentaciji bih želio sve najbolje, odigrali su odličnu utakmicu."

O opsjedanju Borjana pisali su i francuski mediji pa je tako nogometni portal So Foot, koji ima više od milijun i pol pratitelja na Facebooku, objavio je članak u kojem piše da je Borjan na utakmici protiv Kanade bio žrtva rasizma hrvatskih navijača.

"Golman Crvene zvezde morao je igrati unatoč provokacijama Hrvata s tribina. Morao se suočiti s rasističkim pjesmama koje su mu pjevali protivnički navijači. Govorili su mu da je ustaša te tako glorificirali fašistički i protusrpski režim koji je vladao u Hrvatskoj 1941. godine. Tu glorifikaciju etničkog čišćenja popratili su i s više od 2500 uvredljivih poruka", piše So Foot.

Pokazalo se još jednom da je ono što se u Hrvatskoj često naziva „prekrasnom atmosferom“ na stadionima zapravo uvredljivo čak i za FIFU za koju znamo da nema baš visoke standarde. Ipak, treba reći da se dio igrača Hrvatske iskazao vrlo pozitivno, pri čemu se kritičkim osvrtom prema vlastitim navijačima istaknuo ponajviše Bruno Petković. „Iskreno, to nije lijepo. Puno sam puta bio u takvoj poziciji u karijeri“, kazao je hrvatski reprezentativac nakon utakmice, „da su me vrijeđali protivnički navijači. To je negativna strana nogometa, ali nekada moraš stisnuti zube i ići dalje.“

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više