Novosti

Intervju

Arsen Bauk: Reakcije premijera i predsjednice na ZDS su kukavičke

Nije Zlatko Hasanbegović slučajno postao niti slučajno prestao biti ministar. Što vrijedi da je na njegovo mjesto došla Nina Obuljen Koržinek kada premijer neće da makne ustaški pozdrav s ploče u Jasenovcu? Po tome Hasanbegovića nije trebao ni micati

Oh9fytdh3m8sy9l6d81v0bwqp92

Arsen Bauk (foto Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL)

Nakon postavljanja spomen-ploče HOS-a s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu nekadašnji ministar uprave Arsen Bauk prozvao je premijera Andreja Plenkovića spočitnuvši mu da nema hrabrosti reagirati. Javno se pohvalio i da je na vrata svog saborskog ureda nalijepio fotografiju Franje Tuđmana u partizanskoj uniformi i s petokrakom na glavi. Doista, fotografija partizana Tuđmana krasi Baukov ured, ali zašto baš Tuđman, a ne na primjer Koča Popović?

- Dobro pitanje. Htio sam poslati poruku onima koji žele revidirati prošlost kako bi time omalovažili antifašistički partizanski pokret. U pravilu, riječ je o onima koji Tuđmana ističu kao borca za Hrvatsku. Mogu se složiti da Tuđmanu pripadaju najveće zasluge za uspostavu samostalne Hrvatske; jedan dio njegova života je također bila borba za pravdu i slobodu u Hrvatskoj i drugih naroda u tadašnjoj Jugoslaviji, pa bi onima koji partizanski pokret proglašavaju zločinačkim bilo bolje da razmisle što govore. Kao i onima koji su ‘za dom spremni’ i koji se afirmativno odnose prema zločinačkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Ne mogu razumjeti da se Bernardiću ne želi dati prilika da pokaže kakav će biti predsjednik. U ideološkom smislu, čvrsto ćemo nastaviti s još jasnijom osudom nacionalističkih stremljenja u društvu

U posljednje vrijeme u društvu su se probudili zlodusi prošlosti: vezano uz Jasenovac premijer Plenković najavio je osnivanje Povjerenstva za totalitarne režime i zakonsku regulativu u vezi toga. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović opravdala se pak da ploča nije njezina stvar, već problem lokalne samouprave?

Bilo bi bolje da premijer nije uopće reagirao nego da je ovako reagirao. Što se tiče predsjednice, zanimalo bi me što bi bilo da neka lokalna samouprava podigne spomenik Slobodanu Miloševiću. Bi li i tada to bila stvar lokalne samouprave? Riječ je o kukavičkoj reakciji i premijera i predsjednice jer misle da će izgubiti dio glasova birača ukoliko osude natpis ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu. Ipak, mi ćemo govoriti o tom dijelu povijesti dokle god su u opasnosti temelji Ustava, a ako neka stranka ikada dobije dvije trećine glasova zastupnika i ugradi u Ustav da Hrvatska počiva na NDH i da je ZAVNOH bio zločinački poduhvat, onda ćemo znati gdje živimo, pa ćemo se moći mirno iseliti iz države. Da, ploča je još tamo. Kada na njoj više ne bude ustaškog pozdrava, onda ćemo moći reći da se stanje vraća u normalu. To bi bio početak rješavanja problema.

Ustavni sud jasno se odredio

Uskrsnuli su i pravaši i HOS-ovci iz devedesetih: Anto Đapić prijeti prikupljanjem potpisa za referendum u vezi pozdrava ZDS?

Njima su na raspolaganju sva ustavna i zakonima dopuštena demokratska sredstva. Nisam siguran da bi taj referendum odobrio Ustavni sud. Za sada pozdrav ZDS negativno konotira u presudama prekršajnih sudova. Prekršajne kazne i presude za njegovo izvikivanje dobili su nogometaš Josip Šimunić i Josip Miljak, bivši predsjednik Hrvatske čiste stranke prava, kojemu je Ustavni sud odbio tužbu i potvrdio osuđujuću odluku prekršajnog suda kojom je novčano kažnjen. Dakle Ustavni sud se već jasno odredio u vezi tog pozdrava.

Danas su ti desni ekstremisti koji zagađuju javni prostor dobili priliku da u njemu budu vidljiviji, a potporu im daje i dio Crkve. To je počelo s dolaskom Tomislava Karamarka na čelo hdz-a

Barem neke koristi od Ustavnog suda. Pa ipak, još u vrijeme dok ste bili ministar uprave novinari su popisivali brojne registrirane braniteljske udruge koje u svom djelovanju rabe ustašku ikonografiju, sporno znamenje, službene žigove…

Ako takve udruge postoje, onda je to posao za policiju i Državno odvjetništvo. Mnoge takve udruge registrirane su devedesetih, konkretno Udruga dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba vezana uz incident u Jasenovcu registrirana je 1998. godine. Pozvao sam ministra branitelja Tomu Medveda da prema Zakonu o udrugama napravi inspekcijski nadzor nad tom i drugim sličnim udrugama. Otkako je početkom ove godine presuda protiv Šimunića postala pravomoćna, na nju se mogu pozvati sva upravna tijela u inspekcijskom nadzoru. Zašto se taj pozdrav tolerirao još devedesetih pitanje je za neke druge aktere. Ustavom je zabranjeno bilo kakvo veličanje NDH. Ustav je kao temelj državnosti u izvorišnim osnovama uzeo ZAVNOH, a ne NDH.

Kada predsjednica poručuje javnosti da je poznat njezin stav o tome, što bismo to točno trebali znati? Jesmo li sigurni u njezin stav povodom toga?

Nisam siguran da je i njoj jasan stav oko toga. Nono joj je bio partizan…

A predsjednica se fotografira u Torontu sa zastavom na kojoj je prvo polje bijelo, baš kao na zastavi zločinačke NDH.

Ma dobro, tu ne bih previše…

Ipak, inzistiramo. Mislite li da takav čin predsjednice romantičnim nacionalistima oduzima dah ili da nije nimalo skandalozan?

Nisam rekao da nije nimalo skandalozan, ali ne znam kako to objasniti. Meni se to isto dogodilo.

Dakle fotografija na kojoj pozirate iza zastave s prvim bijelim poljem koju smo imali prilike vidjeti u javnosti je autentična?

Točno, snimljena je ove godine u Škabrnji. Osoba koja je zajedno sa mnom na fotografiji je J. K. iz moga Pučišća, koji me na lokalnom bračkom dijalektu zamolio da se zajedno fotografiramo. Raširio je zastavu u koju se nisam ni zagledao, a treća osoba nas je već slikala. Ali evo, dozvolite da vam pokažem službenu zastavu Republike Hrvatske koju sam kupio i koju ću mu odnijeti kada odem u Pučišća. Svoju sam neopreznost platio 193,75 kune. Čak i svoje slučajne greške plaćam. Ipak, ako je gornja zastava nezakonita, policija ju je morala oduzeti.

Slažete li se s tezom da je Hrvatska danas desnija nego prije desetak i više godina?

Ne slažem se, jer danas su ti desni ekstremisti koji zagađuju javni prostor dobili priliku da u njemu budu vidljiviji, a potporu im daje i dio Crkve. To je počelo s dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a. Kada je HDZ u vrijeme Sanadera nastavio Račanovu politiku približavanja Hrvatske Europskoj uniji, te su radikalno desne snage bile potpuno marginalizirane. U predizbornoj kampanji 2011. HDZ-ov Josip Đakić nabrajao je čelnike naše koalicije upitavši se je li to hrvatska ili srpska vlada. Sjećamo se općeg zgražanja nad tim činom, a onda je to ubrzo postala normalna komunikacija u javnom prostoru. HDZ je propustio nastaviti Sanaderovu politiku poštivanja prava manjina i različitosti i prostor je dobila radikalna desnica. Pa nije Zlatko Hasanbegović slučajno postao niti slučajno prestao biti ministar. Što vrijedi da je na njegovo mjesto došla Nina Obuljen Koržinek kada premijer neće da makne ustaški pozdrav s ploče u Jasenovcu? Po tome Hasanbegovića nije trebao ni micati. Svakako je gora stvar imati ZDS u Jasenovcu nego Hasanbegovića za ministra kulture.

Prestrogo nas ocjenjujete

Kao što je i SDP propustio priliku da se odlučnije i jasnije suprotstavi desnom radikalizmu u zemlji i zaštiti socijalne i demokratske vrijednosti društva?

Nije problem u suprotstavljanju, pa sjetite se dvojezičnih ploča u Vukovaru i kako je sve završilo sa specijalnom policijom. Mislim da uvelike griješe oni koji su tako isključivi prema nama: smatram da smo podigli ljestvicu manjinskih prava u zemlji, pogotovo prava seksualnih manjina Zakonom o istospolnom partnerstvu, koji se tiče ne više od 200 takvih parova. Prestrogo nas ocjenjujete.

Ali u Vukovaru ste samo pokušali provesti Ustavni zakon o pravu srpske nacionalne manjine na vlastiti jezik i pismo?

Danas sam mišljenja da je bila riječ o taktičkoj pogreški. Taj smo zakon trebali provesti najprije u manje osjetljivim sredinama, poput Plaškog ili Donjeg Lapca. U kolovozu prošle godine rekao sam da nam prioritet neće biti Vukovar nego neka druga mjesta, ali je došlo do promjene Statuta toga grada pa je Gradsko vijeće ipak uvelo dvojezičnost u rad vijeća i tako de facto uvelo ćirilicu u uporabu. Dio gradskog Statuta je doista slijedio neke odredbe zakona. Morali su popustiti u jednom dijelu. Otprilike su poručili Srbima da koriste ćirilicu, ali u svoja četiri zida. Tu smo napravili djelomičan posao i žao mi je zbog toga. Manjinci podržavaju novu vladu i oni će oko toga postaviti svoje nove prioritete.

Program novog predsjednika SDP-a Davora Bernardića ocjenjen je kao skup fraza o stabilnom, snažnom i pobjedničkom SDP-u, dakle bez prave programske vizije i strategije stranke. Slažete li se s tim kritikama?

Naravno da su očekivanja od SDP-a uvijek velika i mišljenja sam da osim nas u ovom trenutku ne postoji niti jedna druga organizirana politička stranka koja se može suprotstaviti svim ideološkim pitanjima koja smo dosad naveli. Ne mogu razumjeti da se Bernardiću ne želi dati prilika da pokaže kakav će biti predsjednik. U ideološkom smislu, čvrsto ćemo nastaviti s još jasnijom osudom nacionalističkih stremljenja u društvu, sa zalaganjem za prava nacionalnih manjina i za smanjenje nejednakosti u društvu. U iduće četiri godine bit će prilike da u cijelosti prezentiramo naš program jer zadnji smo donijeli 1996. na Konvenciji stranke.

Znači, SDP-u ipak nedostaje smisleni program prilagođen aktualnom vremenu i stanju u društvu?

Imamo mi izborni program i programske smjernice, ali program stranke treba, recimo to tako, renovirati. Temelje imamo, ali fasadu kuće treba renovirati, izmijeniti namještaj. Bernardić je predsjednik tek desetak dana.

Nevažno je tko je koliko dana predsjednik, ni vi još niste službeno imenovani predsjednikom Kluba zastupnika SDP-a, premda se o tome uvelike govori?

Kada i ako budem, znat ćete. Nakon toga vidjet ćete jasan stav SDP-a kada je riječ o ideološkim i ekonomskim pitanjima. Već je primjetna veća aktivnost našeg Kluba zastupnika u vidu inzistiranja na stankama oko važnih problema u zemlji. Čeka nas posao koji će trajati onoliko koliko bude trajala ova Vlada. Sve ćemo učiniti da traje što kraće.

Brine li vas najava osnivanja nove političke stranke, Nove ljevice koja planira okupiti široku aktivističku bazu lijevog spektra, za koji smatraju da nedostaje u državi. Zamjeraju vam da se ne borite za bolji socijalni status radnika, da se ne suprotstavljate nacionalizmu temeljenom na mitologizaciji devedesetih i sl.?

I sada u registru stranaka u Hrvatskoj ima dosta lijevih stranaka. Ako će okupiti one koji do sada nisu izlazili na izbore i time ojačati potencijal biračkog tijela ljevice, onda je to za pozdraviti, ali ako će doći do prelijevanja biračkog tijela unutar postojećih lijevih stranaka, koje će povećati broj izgubljenih glasova, onda to slabi potencijal ljevice da jednom preotme vlast.

A što je s tim da izvornije baštinite Tuđmana od HDZ-a?

Dio Tuđmanove politike bio je pozitivan.

Teško da prava ljevica može vidjeti išta pozitivno u Tuđmanovoj baštini.

Po tome ispada da oni onda nemaju svoje stavove, nego ih definiraju prema Tuđmanu. Tuđman sigurno ne bi dopustio ove gluposti u Jasenovcu, dok se Plenković nema petlje tome suprotstaviti, mada je možda u mnogim stavovima puno ispravniji od Tuđmana. Pa i Stjepan Mesić je svojedobno u Australiji svašta govorio, pa je, eto, simpatičan i nekima iz Nove ljevice.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više