Novosti

Društvo

Pločom na ploču

Nakon što je ploča HOS-a uklonjena iz Jasenovca, desničarske snage su krenule u obranu ustaškog pokliča ‘Za dom spremni’. U nedostatku argumenata za obranu onoga što je zbog povijesnih činjenica nemoguće obraniti, mnogi su ovih dana posegnuli za drugim pločama

1pfpwrj33tqncvyhlygp20b3nk1

Spomen-ploča Vukašinu Šoškoćaninu na obiteljskoj kapeli na mjesnom groblju

Nakon što je ploča HOS-a uklonjena iz Jasenovca, desničarske snage su krenule u obranu ustaškog pokliča ‘Za dom spremni’ pod kojim je za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijeno više od 80.000 ljudi samo u Jasenovcu. U nedostatku argumenata za obranu onoga što je zbog povijesnih činjenica nemoguće obraniti, mnogi su ovih dana posegnuli za nekim drugim pločama koje, kako ističu, ‘veličaju krvnika, a omalovažavaju žrtvu’, tražeći njihovo uklanjanje. Među njima se spominje i ploča Vukašinu Šoškoćaninu, zapovjedniku Teritorijalne obrane u Borovu na početku ratnih zbivanja 1991., koji se još polovicom maja iste godine utopio u Dunavu. Spomen-ploča, koja ne sadrži nikakvo četničko obilježje, nije postavljena na zgradi Općine Borovo, dječjeg vrtića ili škole, nije smještena ni u spomen-parku gdje stoje spomenici žrtvama fašizma od 1941. do 1945. i spomen-obilježje dvanaestorici redarstvenika koji su 2. maja poginuli u Borovu u okršaju sa snagama spomenutog Šoškoćanina, već na obiteljskoj kapeli na mjesnom groblju.

Predstavnicima srpske zajednice koji smatraju da ustaškom pozdravu ‘Za dom spremni’ nema mjesta ni u Novskoj, kuda je premještena ploča iz Jasenovca, ni bilo gdje drugdje u Hrvatskoj, spočitava se toleriranje ploča poput ove u Borovu, no predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac smatra da one nisu u istom rangu.

- Morali bismo početi praviti razliku između nadgrobnih spomenika i onoga što imamo kao spomenike koji se postavljaju na javne objekte, koji se postavljaju na javne prostore, primjerice javnu vijećnicu. Ovo je stvar obitelji, ako treba razgovarati, razgovarat ćemo, ali te dvije stvari nisu istog ranga - rekao je Pupovac za N1.

Javnosti još nije do kraja poznato što su to HOS-ovci ispregovarali s predstavnicima Vlade. Predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić rekao je kako su pregovarali i o ‘39 spomenika pripadnicima srpskih agresorskih postrojbi’ te kako bi to trebalo riješiti za mjesec dana. No ako se počne s uklanjanjem nadgrobnih ploča, posla bi moglo biti na mnogim grobljima, ne samo pravoslavnim. I ne samo oko nadgrobnih ploča, već i ‘umjetničkih slika’ po gradskim upravama kao što je vukovarska, čije zidove ‘krasi’ portret dragovoljca HOS-a, pogađate, s grbom NDH i pozdravom ‘Za dom spremni’.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više