Novosti

Politika

Većina u austrijskom parlamentu traži zabranu komemoracije u Bleiburgu

Većina stranaka zastupljenih u Donjem domu parlamenta - sve osim desničarske Slobodarske stranke - dogovorila se o rezuluciji kojom od vlade traže da razmotri sve kako bi se na austrijskom teritoriju spriječila ‘ultranacionalističko-fašistička komemoracija’. Rezolucija je upućena u parlamentarni Odbor za unutarnju politiku na daljnju proceduru

Gr73crqrrl6em0f7zuni08kaj5b

(foto Lisi Niesner/Reuters/PIXSELL)

Većina stranaka zastupljenih u Donjem domu parlamenta - riječ je o zelenima, narodnjacima iz ÖVP-a, socijaldemokratima odnosno SPÖ-u i liberalima iz NEOS-a - dogovorila se o neobvezujućoj rezoluciji kojom od svoje vlade traže da ubuduće zabrani komemoraciju pobijenim vojnicima Nezavisne Države Hrvatske u Bleiburgu, javlja austrijska nacionalna novinska agencija APA.

‘Federalnog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera pozivamo da razmotri sve mogućnosti i pravne mjere na državnoj, bilateralnoj i europskoj razini kako bi se 2021. i u narednim godinama spriječilo ultranacionalističko-fašističku komemoraciju u Bleiburgu, odnosno Pliberku, na austrijskom teritoriju, a uzimajući u obzir odredbe Povelje Europske unije o temeljnim pravima, Europske konvencije o ljudskim pravima i ostale ustavne odredbe’, stoji u tekstu rezolucije, koja je upućena parlamentarnom Odboru za unutarnju politiku na daljnju proceduru.

Jedina stranka zastupljena u Donjem domu austrijskog parlamenta – Nacionalnom vijeću – koja nije podržala inicijativu je desničarsko-populistička Slobodarska stranke (FPÖ). Glasnogovornica Zelenih za pitanja nacionalnih zajednica, Olga Voglauer, podsjetila je da se Zeleni već godinama zalažu za zabranu komemoracije.

‘Imamo povijesnu odgovornost prema žrtvama nacionalsocijalizma i ustaškog režima. To znači da trebamo djelovati. Želimo zajednički postići zabranu ustaškog skupa na austrijskom državnom teritoriju. Nadležne službe u budućnosti ne bi više trebale gledati na stranu’, istakla je Voglauer.

Novosti su inače nedavno objavile intervju s Voglauer, koji možete čitati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više