Novosti

Kronika

Baština Partizanske Drežnice

Završen program ‘Baština odozdo - Drežnica: tragovi sjećanja 1941.-1945.’: U projektu su sudjelovali arheolozi iz Portugala i Španjolske, te povjesničari i arhitekti iz Hrvatske

Gal1p5s5rtm1l9d8ikbs4dorxki

Svečanost u Drežnici (foto M. Martinović)

‘Zajednica drežničkih Srba’ organizirala je u subotu 19. septembra završnicu međunarodnog programa ‘Baština odozdo - Drežnica: tragovi sjećanja 1941.-1945.’. Radi se o međunarodnom istraživačkom projektu usmjerenom na savremenu povijest i baštinu drežničkog kraja. Kao što je poznato, ovaj prostor oko Velike i Male Kapele bio je poprište partizanske borbe tokom Drugog svjetskog rata i obilježen je mnogim materijalnim ostacima iz toga vremena kao što su partizanska bolnica, štamparije i vojne baze, na što danas podsjećaju brojni spomenici. Na tom području formirane su brojne Primorsko-goranske i Istarske partizanske jedinice, tu je bio i Glavni štab Hrvatske.

Radilo se o projektu arhivskog istraživanja i terenskog rada koji je trajao dvije godine. Voditeljica projekta je bila dr.sci. Sanja Horvatinčić sa zagrebačkog Instituta za povijest umjetnosti. U realizaciji projekta su sudjelovali arheolozi iz Portugala i Španjolske, povjesničari i arhitekti iz Hrvatske. Program završnice projekta je organizirala i vodila predsjednica drežničke Zajednice Srba Branka Radulović, dok je parastos služio paroh drežnički Miloš Orelj. Više delegacija su položile vijence u spomen parku u centru mjesta i na spomen kosturnicu te je postavljena nova ploča na mjestu spomen bolnice.

Osim građana Drežnice i članova antifašističkih udruženja iz Karlovačke županije ovom skupu prisustvovali su Mirko Martinović, zamjenik župana Karlovačke županije iz redova srpske zajednice i Damir Domitrović, gradonačelnik Ogulina sa svojim zamjenicima i Petar Radojčić, bivši sekretar spomen područja Partizanska Drežnica.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više