Novosti

Kronika

Pobijedili su antifašisti

Uspomene na prvo oslobođenje u Drežnice, 10. oktobra 1941. godine, iznio je učesnik događaja Filip Maravić Pipo (1929.) pred Spomen kosturnicom duboko u šumi Velike Kapele, iznad sela Tomići, gdje je nekad bila partizanska bolnica

Large antifa%c5%a0isti 4

Svjedok vremena - Filip Maravić Pipo

Zbog vlastite sigurnosti Talijani 9. oktobra napuštaju prvi put Drežnicu, da bi se sljedećeg dana, 10. oktobra u mjestu održao veliki narodni zbor. Na zboru je narod pozvan na ustanak i Drežnica se proglašava oslobođenom od okupatora. Ta sloboda, nažalost, trajala je do 20. oktobra jer Talijani jakim snagama upadaju u Drežnicu - kazao je evocirajući uspomene na događaje u Drežnici učesnik tih događaja Filip Maravić Pipo (1929.) koji je tada imao 12 godina, a povodom prvog oslobođenja Drežnice prije 81 godinu, 10. oktobra 1941. godine.

Pred Spomen kosturnicom duboko u šumi Velike Kapele, iznad sela Tomići, gdje je nekad bila partizanska bolnica, Maravić je podsjetio na događaje u Drežnici, koja je nekada imala i pridjev Partizanska. Vijenci i svijeće su položeni i na devastiranom spomeniku u centru Drežnice gdje su upisana imena nešto manje od 1.600 žrtava civila te palih boraca, gdje su nekad stajale biste dvojice domaćih narodnih heroja, Rajka i Đure Trbovića. Obiđena je kosturnica na bolnici i otvorena je izložba "Baština odozdo Drežnica: Tragovi i sjećanja..." što je međunarodni projekt kojeg vodi Sanja Horvatinčić.

Među stotinjak prisutnih bili su Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, i Dejan Mihajlović, dožupan Karlovačke županije. Na ovim prostorima je boravila i 13. primorska-goranska divizije, mnoge primorske i istarske jedinice su ovdje formirane. Bio je tu i CK KPH, Glavni štab NOV Hrvatske i Agitprop, od 4. novembra 1941. do septembra 1942. Ustanak u ovim krajevima ovjekovječen je u televizijskoj seriji Kapelski kresovi.

- To je bio rat koji je vodio do istrebljenja, pa vidite samo koliko ovdje ima upisanih imena žrtava. Ali smo pobijedili u tom ratu, pobijedili su antifašisti. Nažalost, danas imamo dosta onih koji žele pretvoriti pobjednike u poražene. Žele one koji su krivi za ove žrtve pretvoriti u pobjednike. Nažalost i hrvatska država nije učinila sve ono što je trebala učiniti. Dozvoljava se da se štampaju knjige koje su u stvari totalni falsifikati. Jedan primjer je Jasenovac, znamo šta je to, dio zločinačke NDH. Iskrivljuje je povijesna činjenica pa se sada javljaju neki koji pišu knjige u Hrvatskoj da je Jasenovac bio i logor poslije rata - kazao je među ostalim Mesić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više