Novosti

Kultura

Premijera filma Matije Kralja o Drežnici

U zagrebačkom kinu Tuškanac u petak će se održati premijera dokumentarnog filma Matije Kralja "16.–23.9.2019. Drežnica", realiziranog u okviru međunarodnog projekta "Baština odozdo | Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941.–1945."

Large dreznica

U okviru međunarodnog projekta "Baština odozdo | Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941.–1945.", koji uz podršku Srpskog narodnog vijeća provodi Institut za povijest umjetnosti, u petak, 21. svibnja, u 17 sati, u Kinu Tuškanac u Zagrebu bit će održana premijera filma Matije Kralja "16.–23.9.2019. Drežnica".

Film čine fragmenti osmodnevnog istraživačkog boravka u Drežnici u rujnu 2019. godine. Kamera prati međunarodnu grupu istraživača u potrazi za lokacijama i narativima iz Drugoga svjetskog rata, ispreplićući sjećanja na povijesni sukob sa slikama suvremenog života u Drežnici. Baština ratnih sukoba i solidarnosti zrcali se u percepciji suvremene situacije izazvane blokadom granica i prisutnošću ljudi u pokretu. Film ocrtava složenost mikrohistorijskih temporalnosti i kontinuitet društvenih nepravdi u marginaliziranim društvenim zajednicama na granicama EU.

Organizatori najavljuju da će prije premijere biti prikazan kratak dokumentarni film Slavka Goldsteina iz 1964. pod nazivom "Drežnica" koji je dobio nagradu na Festivalu dokumentarnih filmova u Beogradu. Goldstein se u filmu vraća u Drežnicu u koju se, kao Židov, 1942. sklonio zajedno s majkom i bratom te gdje je kao petnaestogodišnjak postao borac lokalne Omladinske čete. Film prikazuje isječke razgovora sa stanovnicima Drežnice i drežničkih zaseoka, koji, između ostalog progovaraju o teškom životu u Drežnici u to vrijeme, nedostatku posla i depopulaciji, ali i slavnoj i teškoj antifašističkoj prošlosti ovog kraja.

Nakon projekcija razgovarat će se o filmovima, životu u Drežnici iz perspektive istraživačâ, iskustvu istraživanja u zajednici i sa zajednicom te praksama memorijalizacije. U razgovoru će sudjelovati voditeljica projekta Sanja Horvatinčić te suradnici na projektu Ivona Grgurinović i Matija Kralj. Razgovor će voditi Aneta Vladimirov.

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo da dolazak potvrdite na mail: ivona.grgurinovic@gmail.com.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više