Novosti

Svijet

Bibi pred sudom

Najava Karima Khana, glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda, o pokretanju postupka protiv vođa Hamasa, ali i izraelskog ministra obrane i premijera Netanjahua pokazuje da se stav prema Izraelu mijenja

Large internacionala  pono%c5%a1

Benjamin Netanjahu ulazi u Kneset nakon vijesti o tome da glavni tužitelj ICC-ja traži nalog za njegovo uhićenje (foto Debbie Hill/Newscom/PIXSELL)

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan izjavio je da traži naloge za uhićenje vođe Hamasa Jahje Sinvara, još dvojice vođa te organizacije Muhameda Deifa i Ismaila Hanije, izraelskog ministra obrane Joava Galanta i – a on je i najatraktivnije ime na popisu – izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Izraelski tandem sumnjiči se za "izazivanje istrebljenja i izazivanje gladi kao metode rata, uključujući uskratu humanitarne pomoći, namjerno ciljanje civila u sukobu", a trio Hamasa za "istrebljenje, ubojstvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualni napad u pritvoru".

Vjerojatnost da će bilo tko od njih petorice završiti pred sudom u Haagu je zanemariva, ali je politička težina najavljenih optužnica znatna. Hamas je i dalje na mjestu na koje se poodavno sam svrstao – proskribirana teroristička organizacija koju se tako i tretira. No u slučaju izraelskih dužnosnika postoje nemali noviteti. Optužnica pokazuje da se stav prema Izraelu mijenja zbog načina na koji se brani (ne samog prava na obranu), što je izravna posljedica načina na koji on od 7. listopada vodi rat. Sud osnovan na ideji da bude globalan to nikada nije bio jer Sjedinjene Države nisu njegova članica.

Kad nije SAD nije ni Izrael, pa ideju izručenja Netanjahua, dođe li to uopće na dnevni red, ne treba ni razmatrati. ICC tvrdi da je nadležan za Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem. Međutim, promjena je nemala. Taj je sud dosad percipiran primarno kao kazneni sud za supsaharsku Afriku, a sve ostale, posebno zapadne dužnosnike, ostavljao je na miru. To se Khanovom najavom mijenja: Netanjahu je prvi dužnosnik ranga predsjednika vlade jedne zemlje koju se svrstava u zapadni blok, k tome bliske saveznice SAD-a, koji je na putu da bude u društvu afričkih diktatora i Vladimira Putina.

Reakcija velikih sila oslikavala je njihove političke pozicije, ne stav, ni načelan, prema zbivanjima i zločinima. Usprkos povremenim blagim kritikama izrečenim na račun izraelske vlade, američki predsjednik Joe Biden ocijenio je najavu Khana da pokrene postupak protiv Netanjahua "nečuvenim" iz čega je jasno da izraelski premijer i dalje može računati na snažnu podršku najvažnijeg saveznika. Italija i Njemačka, dojam je, baš i ne znaju što bi rekle pa poručuju da je neprihvatljivo u isti koš stavljati vladu Izraela i Hamas.

Kina se očekivano i za sebe standardno ne izjašnjava, nada se da će stav ICC-a biti "objektivan i nepristran". Velika Britanija sve sagledava pragmatično i zaključuje da taj potez neće pomoći zaustavljanju borbi, oslobađanju talaca i dopremi humanitarne pomoći. Francuska odudara i zapravo podržava ICC i njegovu "borbu protiv nekažnjivosti", čime je podržalo Khanovu izjavu da nitko nije iznad zakona. Na potezu je Vijeće sudaca ICC-ja koje razmatra naloge za uhićenje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više