Novosti

Politika

Bilo je strašno vidjeti Natašu Kandić na podu okruženu bijesnim šešeljevcima

Šešeljevi radikali fizički su napali aktivistkinje i aktiviste, među kojima su bili Nataša Kandić i Nataša Govedarica, koji su prosvjedovali zbog nove knjige u kojoj četnički vojvoda negira genocid u Srebrenici

Više desetina aktivista, novinara i sveučilišnih radnika osudili su napad na prosvjednike koji su u srijedu navečer, 5. februara, prosvjedovali na promociji nove knjige četničkog vojvode Vojislava Šešelja u prostorijama Općine Stari grad u Beogradu.

Na promociju knjige u kojoj Šešelj negira genocid u Srebrenici došlo je šestero aktivista i aktivistkinja iz organizacija za zaštitu ljudskih prava (Fond za humanitarno pravo, Forum ZFD, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom) koji su prisutnima dijelili dosje ‘Zločini nad Hrvatima u Vojvodini‘ koji je objavio Fond za humanitarno pravo Beograd.

‘Šešeljevi radikali fizički su napali naše kolegice i kolege, dva muškarca i četiri žene među kojima i Natašu Kandić, osnivačicu Fonda za humanitarno pravo i Natašu Govedaricu, direktoricu Foruma ZFD, bacili ih na pod i na Šešeljevu naredbu, izbacili ih iz dvorane‘, stoji u reagiranju.

Napadači su bili mladi ljudi, odrasli poslije rata, ali očito u okruženju zatrovanom mržnjom i nacionalističkom netrpeljivošću.

- Otišli smo na promociju jer je protest protiv negiranja genocida s potpisom ratnog zločinca u javnoj instituciji u srcu grada, po mom mišljenju, obaveza svakoga, a posebno nas koji smo temama suočavanja s ratnom prošlošću posvetili decenije života i energije. Nismo očekivali tradicionalnu dobrodošlicu, hljeb i so, ali smo se nadali prilici da iznesemo argumente i sudski utvrđene činjenice koje Vojislav dr. Šešelj u tri toma negira. Ne da nam nisu dozvoli pristup sali, nego su nas od ulaza počeli vrijeđati, psovati i gurati. Nataša Kandić se našla na podu, okružena bijesnim muškarcima, a to je bio strašan prizor. Jurnula sam prema njoj, ali je pod bio i meni namijenjen. Nas je ukupno bilo sedmero, četiri žene, 163 cm u prosjeku; prema momcima su bili baš nasilni, uvijek tako u velikoj grupi. Činjenica da osuđeni ratni zločinac negira genocid u centralnoj beogradskoj opštini bez prepreka i širi osude, potvrda je kontinuiteta politike koja je ratu i zločinima i vodila. To da se neistomišljenici kažnjavaju nekažnjenim fizičkim nasiljem u javnom prostoru najava i gore budućnosti – kazala je Nataša Govedarica za Novosti.

‘Taj sramotni i kukavički napad samo je zadnji primjer koji pokazuje koliko je važno pošteno suočavanje s prošlošću, kako bi se spirala mržnje prekinula i ne prenosila na slijedeće generacije. U ovom slučaju radi se o Srbiji, ali ovakve incidente doživljavali smo i u Hrvatskoj i u BiH‘, poručuju u reagiranju koje potpisuje i Liga antifašista Hrvatske.

‘O hrabrosti, dosljednosti i predanosti naših kolegica i kolega, koji su ovom prilikom bili žrtve napada, ne treba posebno ni govoriti. Naša podrška njihovom radu je neupitna. Pritom od vladajućih političkih struktura zahtijevamo zaustavljanje nasilja pod plaštom domoljublja kao i kritičko suočavanje s odgovornošću za ratove i počinjene zločine‘, stoji u pismu koje, između ostalog, potpisuju Vesna Teršelič, Zoran Pusić, Dražen Lalić, Žarko Puhovski, Hrvoje Klasić, Katarina Kruhonja, Nikola Puharić, Eugen Jakovčić, Mirjana Galo, Marina Škrabalo, Milena Čalić Jelić i ostali.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više