Novosti

Politika

Bitka za bitove

Telekom Srbije kupio je prava na prijenose utakmica engleske Premier lige na šest godina te su ih iz konkurentske United grupe optužili da su ta prava preplatili po Vučićevu nalogu da bi uništili Sport klub, N1, Nova TV te nezavisne dnevnike Danas i Nova

Large daska

Vladimir Lučić – direktor Telekoma Srbije (foto Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL)

I na početku ove godine u Srbiji se broj korisnika fiksne i mobilne telefonije nastavio smanjivati. No istovremeno prijenos podataka mobilnim internetom i dalje skokovito raste, a slično se događa i s rastom korisnika širokopojasnog interneta i prijenosom medijskih sadržaja. Prenoseći ključne podatke iz upravo objavljenog Pregleda tržišta elektronskih komunikacija u Republici Srbiji za prvi kvartal ove godine koji je objavio RATEL (Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge), novinar Danasa Miloš Obradović ističe da su upravo rast korisnika širokopojasnog interneta i prijenos medijskih sadržaja "najbrže rastuće oblasti u telekomunikacijama i u prethodnim godinama kompanije su ubedljivo najviše ulagala u ta dva segmenta poslovanja".

Kako RATEL još uvijek nije objavio godišnji izvještaj za 2020., Obradović svoju tvrdnju potkrepljuje podacima iz 2019. prema kojima su "u toj godini ukupne investicije u sektoru elektronskih komunikacija iznosile 84,2 milijarde dinara ili 714,3 miliona evra, što je za duplo više nego prethodne godine kada su iznosile 41,7 milijardi dinara ili 352 miliona evra. Samo u distribuciju medijskog sadržaja uloženo je 353 miliona evra ili oko polovine ukupnih investicija u celom sektoru. Istovremeno u mobilnu telefoniju uloženo je 216 miliona evra ili 30 odsto ukupnih investicija. Inače, telekomunikaciono tržište Srbije u 2019. godini vredelo je 1,75 milijardi evra, a na osnovu kvartalnih izveštaja iz 2020. izgledan je njegov porast i u prošloj pandemijskoj godini".

Telekom Srbije i SBB kao dio United grupe glavni su konkurenti u dva najbrže rastuća telekomunikacijska područja, širokopojasnom internetu i prijenosu medijskih sadržaja, na srpskom telekomunikacijskom tržištu. U prijenosu podataka preko mobilne mreže, koje također kontinuirano raste, Telekomu Srbije konkurenti su A1 i Telenor. Pritom Telekom Srbije kaska za njima jer u 2019. godini A1 je držao 40 posto tog tržišta, Telenor 38,4 posto, a TS 21 posto. Tržišna utakmica u tom sektoru se odvija u tišini, slično kao i u sektoru širokopojasnog interneta, za razliku od prijenosa medijskih sadržaja u kojem se u proteklih godinu i nešto dana rasplamsao rat između Telekoma Srbije i SBB-a (United grupe).

U sektoru širokopojasnog interneta, u kojem je broj pretplatnika na početku ove godine narastao na 1,76 milijuna pretplatnika, Telekom Srbije zajedno s tvrtkama kćerima u 2019. godini držao je 44,1 posto tržišta, a SBB 31,7 posto, koristeći pritom i TS-ovu infrastrukturu. U sektoru distribucije medijskog sadržaja SBB je u prvom ovogodišnjem kvartalu imao 45,6 posto pretplatnika, a Telekom Srbije zajedno sa tvrtkom kćeri Moja Supernova 45,4 posto. No, 2018. godine SBB-ovo je tržišno učešće u prijenosu medijskih sadržaja bilo 50 posto, a Telekoma Srbije 28 posto, a 2019. SBB je držao 47 posto tog tržišta, a Telekom Srbije 27 posto. U međuvremenu je, međutim, Telekom Srbije kupio dva manja operatera (Kopernikus i Radijus vektor) koji su zajedno držali 12, odnosno 11 posto tržišta, pa se na početku ove godine izjednačio sa SBB-om (SBB ima 45,6 posto, a TS 45,4 posto tržišta). Miloš Obradović u Danasu piše: "Najdinamičniji segment poslovanja telekomunikacionih kompanija poslednjih godina je distribucija medijskih sadržaja. Svedoci smo i poslednjih nekoliko godina talasa investicija i to pre svega od strane Telekoma Srbija u proizvodnju zabavnog sadržaja, pre svega serija, zatim kupovine TV prava za prenose sportskih takmičenja kao i osnivanja informativnih kanala. Ipak treba imati na umu da je 2019. godine svega 12 odsto prihoda (200 miliona evra) sektora dolazilo od distribucije medijskih sadržaja".

RATEL nije objavio podatke o tome koliki je udio u ukupnim prihodima telekomunikacijskih kompanija bio prihod od distribucije medijskih sadržaja u prvom tromjesečju ove godine, ali je objavio da je broj korisnika tih sadržaja porastao sa oko 2 milijuna 2019. godine na 2,11 milijuna na početku ove godine. Srpski mediji ovih su dana objavili da Telekom Srbije privodi kraju kupnju distributera medijskih sadržaja Pošte Srbije, koji sada drži 2,6 posto korisnika, pa će u tom segmentu preuzeti lidersku poziciju od SBB-a, koji je ne tako davno držao dvije trećine tog dijela tržišta.

No Telekom Srbije i United grupa neće na tome stati i baciti koplje u trnje. Novinar Danasa Miloš Obradović najavljuje da "ono oko čega se očekuje velika utakmica je ponuda paketa usluga. Broj pretplatnika u prvom kvartalu je dostigao 1,57 miliona. Najzastupljeniji su paketi sa tri i dve usluge. Od svih paketa usluga u ponudi u prvom kvartalu 2021. godine najprodavaniji je bio paket koji sadrži širokopojasni pristup internetu, fiksnu telefoniju i televiziju. Nešto manji broj pretplatnika je koristio paket koji sadrži širokopojasni pristup internetu i televiziju. Jedini dostupni paket sa četiri usluge sadržao je širokopojasni pristup internetu, fiksnu telefoniju, uslugu televizije i uslugu mobilne telefonije".

No prodaja "paketa usluga" ponajprije ovisi o medijskim sadržajima koje nude. SBB je lidersku poziciju na srpskom tržištu godinama držao ne samo zato što je prvi krenuo s digitalizacijom i pružanjem kablovskih usluga, nego i sportskim i filmskim sadržajima koje je ekskluzivno nudio. U težnji da proširi lepezu svojih proizvoda, SBB odnosno United grupa je 2014. pokrenula N1 televiziju i krenula s nuđenjem informativno-političkih programa. I dok su se oni širili u tom dijelu svog sadržaja, Telekom Srbije je razvijajući poslovanje u sektoru širokopojasnog interneta i distribucije medijskog sadržaja krenuo u jačanja ponude sportskih, filmskih i zabavnih sadržaja koje nudi svojim korisnicima.

Prošlotjedna objava da je Telekom Srbije kupio prava na prijenose utakmica engleske Premier lige za sljedećih šest godina izazvala je burnu reakciju United grupe, koja će od sljedeće godine ostati bez istih tih prava. Poslovodstvo United grupe optužilo je Telekom Srbije da je po nalogu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića višestruko preplatilo pravo prijenosa engleske nogometne lige samo kako bi uništilo SBB, odnosno njegov sportski kanal Sport klub, ali i informativno-političke televizijske kanale N1 i Nova TV te dnevnike Danas i Nova kao jedine neovisne medije u jednoumnoj Vučićevoj Srbiji.

I dok su mediji u vlasništvu United grupe tvrdili da će Telekom Srbije, odnosno njezin sportski kanal Arena sport za šest godina prava prijenosa engleske nogometne lige platiti 600 milijuna eura, poslovodstvo United grupe u svojem saopćenju to ne spominje, nego nakon što se hvali svojim aktualnim poslovnim rezultatima poručuje da "ono što je također istina jest da čak i tako uspješna United Grupa, lider u telekomunikacijama i medijima u Jugoistočnoj Evropi, nije mogla ponuditi više od 35 milijuna eura po sezoni za prava prijenosa Premier Lige za tržište bivše Jugoslavije. Taj iznos je bio prevelik i nerealan te uvjetovan nelegalnom konkurencijom državnog i privatnog kapitala, koja je u zemljama Europske unije apsolutno nemoguća i zabranjena. Srbija je također potpisala, ali ne primenjuje taj isti zakon. Nažalost očekivano, s obzirom na to da mnogobrojne zakone Srbije Telekom i njihov menadžer Vučić svakodnevno krše".

Iz Telekoma Srbije pak odgovaraju da nisu točni iznosa koje mediji u vlasništvu United grupe navode kao cijenu koju će Arena sport platiti za prijenose ne samo engleske nego i ostalih europskih liga. Direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić pritom tvrdi da "kupovina prava na TV prenose utakmica najpopularnije fudbalske lige na svetu je odličan poslovni potez, koji će se Telekomu višestruko isplatiti kroz značajno povećanje broja korisnika i marketinških prihoda. Na kanalima Arena Sporta ljubitelji fudbala sada mogu da ekskluzivno prate Ligu šampiona, Ligu Evrope, englesku Premijer ligu, špansku Primeru, italijanski Kalčo, francusku Ligu 1, a tu je naravno i košarkaška NBA liga. Najbolji sport na svetu je sada na jednom mestu, na Areni!".

Lučić potom pojašnjava: "Poslovno, mi ćemo se u regionu bivše Jugoslavije razvijati i povećavati naše prihode i dobit kroz tri aspekta. Prvi aspekt je povećanje broja korisnika Telekoma tamo gde smo direktno prisutni kao operater, a to su Srbija, BiH i Crna Gora. Drugi aspekt je očekivano značajno povećanje broja gledalaca kanala Arena Sport u ponudi drugih operatera, što je slučaj u Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. A treći aspekt našeg poslovnog razvoja u regionu jeste da ćemo preko najboljih i najatraktivnijih sportskih sadržaja značajno povećati prihode od oglašavanja, odnosno prodaje reklamnog prostora".

Beogradske Večernje novosti zlurado tvrde da je United grupa zbog gubitka prava na prijenose europskih nogometnih utakmica već izgubila oko milijun pretplatnika u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Sjevernoj Makedoniji. Ako je i pola od toga točno, jasno je da će United grupa sve učiniti da internacionalizira svoj rat s Telekomom Srbije, pa i tvrdnjom da se ne radi o tržišnoj utakmici telekomunikacijskih kompanija, nego da iza svega stoji namjera srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da ugasi informativno-političike medije u njezinom vlasništvu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više