Novosti

Društvo

Radnici A1 najavili prosvjed 7. listopada

Čak 70 posto zaposlenih u A1 prima plaću manju od prosječne u Hrvatskoj, a među njima njih 400 - što je petina ukupno zaposlenih u tom telekomu - radi za mizernih 590 eura, kazala je predsjednica HST-a Vesna Mamić

Large sindikat

Predstavnici HST-a s predsjednicom Vesnom Mamić (u sredini) (foto Goran Borković)

Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) najavio je prosvjed radnika telekoma A1 na Svjetski dan dostojanstvenog rada. Prosvjed pod nazivom „Radimo, a živimo na rubu siromaštva“ održat će se 7. listopada, u 11 sati, ispred prodajnog mjesta A1 u Gajevoj ulici u Zagrebu.

Razlog za takav korak, kako je kazala predsjednica HST-a Vesna Mamić, sustavno je kršenje prava radnika, odbijanje usklađivanja plaća s troškovima života i rezultatima poslovanja te višekratna opstrukcija pregovora o donošenju kolektivnog ugovora.

Upozorila je da 70 posto zaposlenih u A1 prima plaću manju od prosječne u Hrvatskoj, od kojih 400 njih - što je petina ukupno zaposlenih u jednoj od najprofitabilnijih kompanija u državi - radi za 590 eura mjesečno, što je daleko od potrebnog.

Usprkos tome, kazala je Mamić, A1 je prije par mjeseci dodatno poskupio svoje usluge.

- Ne moram govoriti koliko je ta plaća mizerna i da se od nje ne može dostojanstveno živjeti, s obzirom da osnovna košarica prema podacima Ministarstva financija košta 975 eura – rekla je Mamić.

Sindikat zbog toga traži povećanje minimalne plaće sa 590 eura na 690, odnosno razmjerno povećanje u svim platnim razredima, usklađivanje plaća s troškovima života i garantiranje prava poput toplog obroka, božićnice, plaćanja prekovremenog rada i otpremnina putem kolektivnog ugovora, kako bi se spriječilo njihovo proizvoljno mijenjanje.

Istaknula je kako su s Upravom A1 održali deset sastanaka, ali da se unatoč tome nisu makli dalje od početka, zbog čega nisu imali izbora nego pozvati sve radnike na prosvjed. Rekla je kako imaju podršku kolega iz A1 Austrija gdje kompanija poštuje radnička prava.

- Ako A1 može usklađivati plaće u Austriji, zašto ne može u Hrvatskoj? Jesmo li mi zajedno u Europskoj uniji ili smo mi građani drugog reda – upitala je Mamić i konstatirala da se stvara profit preko leđa radnika te da je 2000. godine, kad je Vipnet počeo raditi, plaća bila 7 eura viša nego danas.

Premda je tiskovnoj konferenciji bio prisutan i sindikalni povjerenik u A1 Robert Golubić on nije govorio zbog – kako je kazala Mamić – odnosa poslodavca prema sindikalnim predstavnicima koji zbog javnog istupanja znaju imati neugodnosti, tvrtka im je blokirala komunikaciju elektroničkim putem, dijele se nezakoniti otkazi, nabijaju norme…

Kako je, rekla je Vesna Mamić, slična situacija i drugim telekomima, očekuje da će se prosvjedu odazvati veliki broj radnika.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više