Novosti

Društvo

Sve kontra sindikata

Tri su otkaza dobili članovi sindikata, a pokušalo se otpustiti i sindikalnog povjerenika. Ako sljedeći sastanak s upravom City Connecta u utorak ne bude uspješan, iz RIS-a najavljuju poduzimanje drugih sindikalnih akcija

Large connect

Radnici City Connecta (foto RIS/Facebook)

Želi li netko u Hrvatskoj napisati priručnik za razbijanje sindikata, ili pak pronaći osobu koja će se outati osobnom pričom poput Martina Jaya Levitta kad je 1993. napisao "Ispovijesti razbijača sindikata", tražiti može u varaždinskoj firmi City Connect, kontakt centru u vlasništvu kompanije Transcom.

Transcom je najveća tvrtka koja pruža usluge kontaktnih centara na hrvatskom području - radi se o švedskoj kompaniji, koja je na hrvatsko tržište ušla prije 16 godina. Zapravo je to kompanija za outsourcing koja usluge prodaje, tehničke podrške i naplate vrši putem široke mreže kontaktnih centara. Godine 2021. preuzeli su City Connect, najavivši da im je cilj pozicionirati se kao "vodeći BPO (outsourcing poslovnih procesa) pružatelj usluga u Jadranskoj regiji".

O sindikalnom organiziranju u City Connectu Novosti su izvještavale u više navrata u posljednjih godinu dana, od toga da su početni mjeseci osnivanja sindikalne podružnice Regionalnog industrijskog sindikata (RIS) ondje izgledali “kao u špijunskom filmu” do pritisaka na članove sindikata tijekom izbora za Radničko vijeće u firmi. Radničkim mukama u City Connectu nema kraja, a protusindikalna sredstva ovih se dana ne biraju. U kolektivnim pregovorima s upravom tvrtke sindikat je još od kraja novembra prošle godine, a trenutno se nalaze pred trećim mirenjem.

- Prvo mirenje bilo je potrebno da bismo uopće prisilili upravu da pregovara, što im je zakonska obveza. Zatim su počeli meni, kao članu pregovaračkog odbora i sindikalnom povjereniku, onemogućavati da prisustvujem na pregovaračkim sastancima, pa smo opet išli u mirenje. Nakon toga je izgledalo bolje, pregovori su daleko odmakli, iako je uprava odugovlačila i odbijala ponuditi konkretne protuprijedloge. No u travnju je došlo do rošade na vrhu firme, na mjesta uprave postavljeni su novi ljudi i više nismo imali s kime pregovarati - govori nam Igor Čudić, sindikalni povjerenik RIS-a u City Connectu.

Objašnjava nam dalje da su preostali članovi uprave tjednima ignorirali njihove upite oko novog sastava pregovaračkog odbora i nastavka pregovora. Tada su pokrenuli treće mirenje koje još nije zaključeno, ali uprava im i dalje ne nudi ništa konkretno. Ako sljedeći sastanak s upravom, koji je zakazan u utorak 13. juna, bude neuspješan, razmišljat će o poduzimanju drugih sindikalnih akcija.

Paralelno s tromim procesom kolektivnog pregovaranja događa se i to da su se dolaskom nove uprave u aprilu počeli intenzivirati pritisci na radnike i radnice koji su članovi sindikata.

- Uprava je ignorirala naše upite oko nastavka pregovora, a istovremeno je na Radničko vijeće poslala prijedloge otkaza za četvero radnika s E.ON projekta koji su bili članovi sindikata, uključujući i mene. Proglasili su nas tehnološkim viškom, što je vrlo sumnjivo s obzirom na to da su desetak dana ranije na tom istom odjelu zaposlili četvero novih radnika - priča Čudić.

Novozaposleni radnici su, navodi, radili isti posao kao i oni, samo što je firma za njih formalno izmislila nove pozicije kako bi izbjegla zakonsku odredbu kojom ako proglasi radnike tehnološkim viškom ne smije na njihove pozicije zaposliti nove radnike sljedećih šest mjeseci. Na kraju je troje radnika dobilo otkaz, ali Čudića nisu mogli samo tako otpustiti zato što je sindikalni povjerenik.

- Za moj otkaz su zatražili suglasnost sindikata koju smo im uskratili i sad se nalazimo u svojevrsnom limbu, ali su nam neformalno poručili da se vidimo na sudu. Iako nisam dobio otkaz, uskratili su mi pravo na rad. Ukinuli su mi poslovni e-mail, blokirali karticu za ulazak na radno mjesto u odjelu E.ON. i rekli mi da se više ne pojavljujem na poslu - kaže Čudić.

Unatoč tome nastavio je svaki dan dolaziti na posao gdje dane provodi u maloj sobici na čije korištenje ima pravo kao član Radničkog vijeća.

- Otkaze koje su kolege dobili smatramo nezakonitim i to ćemo dokazati sudskim putem. Zanimljivo je i da sam usred svega od uprave dobio ponudu da me se preseli na drugi projekt unutar firme, na posao koji nije uopće sličan mome i na kojem su uvjeti rada lošiji. To sam odbio, raspitao sam se kod kolegice koja me upozorila da će se taj projekt uskoro ugasiti, što se prošli tjedan i dogodilo - zaključuje Čudić. Komentar ove situacije tražili smo i od Jakova Kolaka, sindikalnog organizatora RIS-a.

- Voditelji prijete radnicima, sugeriraju im da se za svoje dobro iščlane iz sindikata izjavama poput “ne pljuj u tanjur koji te hrani”, a uprava paralelno dijeli otkaze članovima sindikata i odugovlači s procesom kolektivnog pregovaranja. Nije to ništa novo niti neuobičajeno, firme jednostavno ne žele prihvatiti da radnici moraju i mogu imati utjecaj na to u kakvom radnom okruženju borave i u kakvim uvjetima rade - govori Kolak.

Poručuje za kraj da će svim svojim članovima i članicama nastaviti pružati potporu i pravnu zaštitu, a podnijeli su i tužbe protiv City Connecta za nezakonite otkaze i šikaniranje. Paralelno nastavljaju s kolektivnim pregovorima i pozivaju ostale radnike i radnice da se učlane u sindikat. A ako se na novom mirenju ništa ne riješi, spremni su u dogovoru s članstvom u redove City Connecta unijeti malo dobrog starog štrajkaškog nemira.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više