Novosti

Politika

Neizvjesna sudbina osobnih asistenata

Novi zakon je donesen, ali komisije za zaprimanje zahtjeva za odobravanje usluge osobne asistencije još uvijek nisu oformljene, niti su objavljeni natječaji za registraciju novih pružatelja. Ministar obećava da sve kreće početkom iduće godine

Large prosvjed

S današnjeg prosvjeda (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Problem nas, korisnika osobne asistencije, taj je što ne znamo ništa o provedbi zakona, sve je još uvijek u sivoj zoni. Moramo predati zahtjev za osobnu asistenciju Hrvatskom zavodu za socijalni rad, koji bi nas trebao pozvati na vještačenje, a problem kod vještačenja i procjene invaliditeta je u tome što još nisu osnovane komisije koje bi o tome trebale odlučivati. A sve to bi se trebalo dogoditi kroz idućih desetak dana do dva tjedna – izjavio je u utorak Fabijan Ferara, jedan od korisnika osobne asistencije i član Inicijative mladih s invaliditetom, na konferenciji za štampu ispred Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u Zagrebu.

Konferenciju su organizirali sindikalna inicijativa Osobni asistenti zajedno i Regionalni industrijski sindikat (RIS), da bi upozorili javnost na brojne probleme u provođenju Zakona o osobnoj asistenciji koji je stupio na snagu 1. srpnja ove godine, te na neizvjestan položaj osobnih asistenata i korisnika te javne usluge.

- Ima puno novih zahtjeva, a i starih korisnika - nastavio je Ferara - ali nisam siguran da će se to uspjeti obraditi do početka 2024. godine. Lista procjena aktivnosti osobne asistencije nije kod svih korisnika ista. Nekom treba više, nekom manje, a teško je to procijeniti i staviti na papir. Idući problem je to da korisnici koji imaju roditelja-njegovatelja gube pravo na osobnu asistenciju, što nema smisla. Jer onda su, osim života u domu, bez ikakve mogućnosti za aktivnosti, što nije dobro za život osoba s invaliditetom.

Ovaj korisnik je zbog svega toga iznio svoje nadanje da će se ukupni proces ipak ubrzati i da će se produžiti rok za provođenje osobne asistencije prema sadašnjem modelu, dok se ne obrade svi zahtjevi korisnika. No također je izrazio skepsu, imajući u vidu složenost situacije i kratak rok:

- Ne bi bilo dobro da nakon tog datuma ne znamo što ćemo, pa da se nađemo u neobranom grožđu – kazao je.

Tajnik RIS-a Nikola Ptić istaknuo je na konferenciji da su i prije izglasavanja dotičnog zakona upozoravali iz tog radničkog predstavništva da će provedba bez dobro pripremljenog plana provedbe biti vrlo problematična, a pokazalo se nažalost da su imali pravo.

Udrugama i osobnim asistentima koji pružaju tu uslugu ugovori su produženi do kraja godine prema starim uvjetima, pa im nisu porasle plaće niti su poboljšani uvjeti rada što u praksi znači da su osuđeni na zakonski minimalac, dok Inicijativa osobni asistenti zajedno i RIS zahtijevaju da ona ubuduće ne bude manja od 875 eura neto.

- Pritom, komisije za zaprimanje zahtjeva za odobravanje usluge osobne asistencije još uvijek nisu oformljene, niti su objavljeni natječaji za registraciju novih pružatelja usluge osobne asistencije. Ovim putem tražimo da se ministarstvo oglasi i jasno kaže kada će se zakon konačno početi primjenjivati, i što udruge, korisnici i osobni asistenti mogu očekivati u narednom periodu, te što sve mogu i trebaju napraviti da se pripreme za provedbu Zakona. Tražimo i izradu registra osobnih asistenata, radi lakšeg pronalaženja osobnih asistenata i njihovog lakšeg informiranja, te jasne informacije i plan provedbe obrazovanja za osobne asistente, koje mora biti svima dostupno, besplatno i unutar radnog vremena - poručio je Nikola Ptić.

Prema stajalištu organizatora konferencije, ministarstvo i sve nadležne institucije morali bi dati jasne i nedvosmislene informacije o tome kada će i kako sustav osobne asistencije zaista profunkcionirati u skladu s novim zakonom.

Osobna asistentica Kristina Plantić, članica spomenute inicijative, napomenula je da velika većina asistenata danas radi preko ugovora o radu na određeno vrijeme koji su im produženi do 31. prosinca ove godine.

- Što će biti nakon toga, ne znamo. Nemamo nikakvih konkretnih informacija. Da li će se zakon početi primjenjivati, da li ćemo od 1. siječnja imati posao, ugovore o radu, ne znamo. Da li ćemo nastaviti raditi za korisnike za koje sada radimo, da li će nam biti dodijeljeni novi korisnici, da li će nam se promijeniti satnica, ne znamo. Kakve će biti naše plaće, da li će, koliko i kada porasti, ne znamo - izjavila je ona.

- Ono što znamo - dodala je Plantić - to je da je ministarstvo najavljivalo da će plaće asistentima značajno rasti, ali kada i koliko će iznositi, te informacije nemamo. Zakon se u praksi ne primjenjuje, i ne znamo kad i kako će se početi primjenjivati, što je paradoks, jer dok je sustav funkcionirao preko projektnog financiranja, barem ste znali do kada projekt traje. A sada, dok bismo trebali imati i veće plaće i veću sigurnost zaposlenja jer konačno imamo zakon, sada smo u potpuno nesigurnom položaju jer ne znamo što će biti s nama i našim radnim mjestima nakon kraja godine.

Na koncu, moglo se čuti još i to da jasne i točne informacije iz ministarstva nisu važne samo zbog sadašnjih osobnih asistenata i njihovih korisnika. Bez takvog pristupa i konteksta, naime, sustav zacijelo neće moći privući onih još nekoliko tisuća radnika-pružatelja te usluge, a koliko se procjenjuje da je nužno radi potreba svih korisnika kojima je to neophodno.

Piletić: Puna provedba početkom godine i to za više cijene

Svega nekoliko sati poslije konferencije, međutim, reagirao je sektorski ministar Marin Piletić izjavom da će puna provedba Zakona o osobnoj asistenciji započeti – početkom sljedeće godine. Sudeći prema izvještaju Hine, nije pojasnio zbog čega nije provođen dosad, ili zašto to nije tako i bilo najavljeno, ali je dodao da ministarstvo i sada stoji na raspolaganju svima ako dođe do problema u provedbi.

Na izlasku sa sjednice Povjerenstva za osobe s invaliditetom, Piletić je još poručio da je cilj ministarstva proširiti broj provoditelja usluge osobne asistencije na 15.100, te kako je u planu potpisivanje ugovora na neodređeno vrijeme s 2000 osobnih asistenata koji danas nisu zaposleni na puno radno vrijeme. "Povećali smo cijenu sata, i to za 51 posto, te je sadašnja cijena sata 11 eura. Ako vidimo da je nova cijena rada preniska i da se u provedbi Zakona javljaju problemi, imamo mehanizme rješavanja i poduzet ćemo sve da se Zakon adekvatno provodi", zaključio je Marin Piletić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više