Novosti

Politika

Blokada izbora

Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH, a preostalih 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica. Milorad Dodik i Dragan Čović, nakon što su se susreli istakli su da potreban novac neće biti obezbjeđen

Sdx590y5fgqsie72euairaqmppl

Dragan Čović i Milorad Dodik (foto Robert Anić i Dejan Moconja/PIXSELL)

Odlukom Centralne izborne komisije (CIK) lokalni izbori u Bosni i Hercegovini će se umjesto 4. oktobra održati 15. novembra, i to zato što za njih nije obezbjeđen novac. ‘Od 7. maja 2020., kada je CIKBiH raspisao izbore, počeo je teći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale osigurati sredstva u skladu s Izbornim zakonom BiH’, pojasnila je Komisija i dodala da je za organizaciju lokalnih izbora neophodno oko 4,5 miliona eura. Međutim, problem je što Parlament BiH još nije usvojio budžet za 2020. godinu. Vijeće ministara 24. marta usvojilo je njegov nacrt, ali nije bilo saglasnosti predstavnika Republike Srpske, i to, navodno, zbog situacije sa pandemijom. Izborni zakon Bosne i Hercegovine inače propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH, a preostalih 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica. Za razliku od novca iz zajedničkog budžeta, novac lokalnih zajednica je već bio obezbjeđen.

Dva dana prije isteka zakonskog roka u kom je CIK morao donijeti odluku, u Istočnom Sarajevu susreli su se Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a, i Dragan Čović, čelnik tamošnjeg HDZ-a. Nakon susreta su istakli da neće biti obezbjeđen potreban novac jer ‘smatraju da je bilo zloupotreba prilikom izbora članova CIK-a’. ‘Nije ispoštovan situacija da se biraju oni koji nisu politički angažovani. CIK ne može raspisati izbore dok se ne implementiraju poslednji rezultati izbora’, kazao je tada prvi čovjek SNSD-a. Bez obzira na to, Dodik je nakon odluke Komisije rekao da je protiv odlaganja izbora.

Irfan Čengić, član Predsjedništva SDP-a BiH, gostujući na N1 televiziji podsjetio je da i 2012. nije bio usvojen budžet, ali su izbori svejedno održani. ‘CIK je saučesnik svojih nalogodavaca iz vlasti iz FBiH i opozicije u RS, kojima je cilj da se izbori što više odgode’, rekao je Čengić. Zbog odlaganja izbora SNSD je Ustavnom sudu BiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti te odluke. Da je odluka nezakonita ističu i iz civilnog sektora, pa se BiH sad suočava sa sve većim brojem neriješenih problema. Podsjetimo, prije posljednje inicijative SNSD-a postojao je problem sa finansiranjem i izborom članova CIK-a, ali i nepostojanje dogovora za Mostar u kom su izbori posljednji put održani 2008. godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više