Novosti

Društvo

Бoљкoвaц - oдjeци

Идeja дa имeнoм Joсипa Бoљкoвцa, бившeг грaдoнaчeлникa Kaрлoвцa oд 1963. дo 1969., буду нaзвaни улицa, трг или Oпћa бoлницa, aкo je судити пo рeaкциjaмa у грaду, ниje нaишлa нa oдoбрaвaњe, бaрeм кaд су пoлитичкe стрaнкe и службeни oргaни у питaњу

Large informator boljkovac   odjeci  %c4%87irilica

Sastanak inicijatora ideje

Ideja trojice poznatih Karlovčana, odvjetnika Ante Nobila, novinara u mirovini Danka Plevnika i bivšeg sportskog radnika Milana Šulentića da imenom Josipa Boljkovca, bivšeg gradonačelnika Karlovca od 1963. do 1969. godine, budu nazvani ulica, trg ili Opća bolnica, ako je suditi po reakcijama u gradu, nije naišla na odobravanje, barem kad su političke stranke i službeni organi u pitanju.

Želja inicijatora je bila da se Boljkovac vrati u kolektivnu memoriju grada koji je za vrijeme njegovog vodstva zabilježio najveći napredak u svakom pogledu. Ako je za neke bilo očekivano da se ne slože sa prijedlogom (HDZ, HSP...) od nekih drugih (SDP, Možemo!...) to se nije očekivalo.

Smrknuto su na prijedlog istovremeno reagirali u karlovačkom SDP-u i platformi Možemo!. Gradska organizacija SDP-a kroz usta predsjednice Dragice Malović poručuje da se "treba okrenuti budućnosti", a Možemo! da "treba sačekati". Prema SDP-u bi valjalo napraviti registar prijedloga mogućih imenovanja. Dobriša Adamec iz Možemo! kaže da postoji niz ljudi kao što su kulturni radnici za koje bi u Možemo! željeli da dobiju ulicu ili trg. I on se zalaže za registar prijedloga.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Marin Svetić (HDZ) kaže da poštuje inicijativu ali mu nije interesantna i misli da "Boljkovčeva aktivnost kroz sisteme u kojima je radio nije dovoljno istražena". Očito misli na vrijeme nakon 1945., Boljkovčev posao u policiji i OZNA-i. Za gradonačelnika Damira Mandića (HDZ) taj prijedlog također "nije zanimljiv niti prioritet". Smatra da "nema dovoljno jasnih informacija o djelovanju Boljkovca pogotovo nakon 1945. pa bi bilo važno da se time povjesničari detaljnije pozabave". Karlovački HSP smatra kako bi prije samog stavljanja prijedloga u zakonsku proceduru trebalo pribaviti mišljenje nadaleko zloglasne Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih zločina u RH koja je djelovala od 1991. do 2002. a koju je osnovao Sabor RH kao i mišljenje povjesničara koji se bave ratnom i poratnom prošlošću pri čemu navode dobro poznato društvo historijskih revizionista.

Jedan od inicijatora, Anto Nobilo, odgovara da članovi inicijative nisu političari već sadašnji i bivši građani Karlovca kojima je stalo do urbanog identiteta grada i vrednovanja značajnih osoba iz njegove povijesti. Shvaća da političari i stranke gledaju trenutne interese, ali ne razumije stav predsjednice SDP-a te ironično pita Dragicu Malović kako bi imenovala ulice po zaslužnim ljudima iz budućnosti?

Po njegovim riječima, Boljkovac je bio omiljen gradonačelnik i njegov period po razvoju i gradnji je neponovljen u Karlovcu, a neprihvaćanje ove ideje vidi kao neprihvaćanje antifašizma koji je temelj moderne Evrope. Pita se kako bi to gradonačelnik Mandić "sudio poslije suda" i pita ga sjeća li se da je Boljkovac u potpunosti oslobođen u krivičnom postupku i da su tada razjašnjene sve nedoumice i sumnje. Nobilo ističe i da se Karlovac ne ponosi naročito ni Nikolom Teslom koji je tu maturirao. Prema riječima predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Karlovac Miroslava Delića i predsjednika Zajednice udruženja antifašista i boraca Karlovačke županije Rade Kosanovića, ove organizacije apsolutno podržavaju prijedlog. Istog mišljenja su pripadnici gradske i županijske srpske zajednice koji pamte da je upravo Boljkovac priječio djelovanje ekstremista u gradu ratnih devedesetih.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više