Novosti

Politika

"Borba protiv ratova"

Na tribini pod nazivom "Borba protiv ratova – anarhističko stajalište i praksa", koja će se održati u subotu u Zagrebu, gostuje predstavnik Talijanske anarhističke federacije (FAI) Federico Ferretti

Large tribina borba protiv ratova scaled

U subotu 24. veljače na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održat će se tribina pod nazivom "Borba protiv ratova – anarhističko stajalište i praksa" na kojoj će gostovati predstavnik Talijanske anarhističke federacije (FAI) Federico Ferretti.

U najavi tribine navodi se kako se čovječanstvo danas nalazi u stanju svjetskog rata koji nije deklariran, budući da se, uz medijski najeksponiraniji rusko-ukrajinski i izraelsko-palestinski rat, trenutno diljem svijeta vode brojni drugi oružani sukobi o kojima se rijetko i površno izvještava, dok statistički podaci pokazuju da više od dvije milijarde ljudi u svijetu živi na područjima obuhvaćenima ratnim sukobima.

„Kao i obično, globalno i lokalno vladajuće ekonomsko-političke elite, koje su stvarni uzročnici konflikata i ratova, umjesto zaustavljanja krvoprolića, pronalaze opravdanja za nastavak neprijateljstava i sukoba“, stoji u najavi događaja. „Time zapravo pripremaju radničku klasu, odnosno sve marginalizirane, obespravljene i potlačene za još jedno klanje, na koje treba šutke pristati, da bi se skupim obrambenim ugovorima i vojnim sporazumima nezamisliva financijska sredstva prelila u džepove vojnih industrijalaca“, navode organizatori, objašnjavajući da anarhistički pokret zagovara i prakticira antimilitarizam, ali i da je „protiv smrti i razaranja, koje države i kapitalizam siju po cijelome svijetu, potrebno ne samo izražavati svoju indignaciju, nego i nalaziti načine kojima bi se sabotirala ratna političko-ekonomska mašinerija“.

Godine 1915., u vrijeme 1. svjetskog rata, izašao je Međunarodni anarhistički manifest protiv rata, među čijim potpisnicima nalazimo imena utjecajnih anarhista poput Emme Goldman, Alexandra Berkmana, Errica Malateste i Aleksandra Šapira. Oni su korijene ratova pronašli u postojanju države kao takve, u njoj inherentnom nasilju. Prva razmišljanja nalazimo već u 19. stoljeću, u knjigama Pierre-Josepha Proudhona, iz kojih su dalje razvijali Mihail Bakunjin, Lav Tolstoj, Elisée Reclus i drugi, pa do današnjih teoretičara i aktivista, poput Talijanske anarhističke federacije.

Federico Ferretti je član FAI-ja, inače i redovni profesor geografije na odjelu studija obrazovanja Sveučilišta u Bologni. Doktorirao je na tom sveučilištu i na pariškoj Sorbonni, te objavio niz knjiga i znanstvenih članaka s područja geografije.

Tribina će se održati u dvorani D-1 Filozofskog fakulteta u 18 sati, na engleskom jeziku, a moderirat će je Franko Burolo iz Centra za anarhističke studije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više