Novosti

Kultura

Dvanaesti Anarhistički sajam knjiga

Ovogodišnji Anarhistički sajam knjiga održat će od 8. do 10. travnja u Zagrebačkom plesnom centru, u Ilici 10

Sbyyr6njem2qeeed2npxhhnrf8z

Dvanaesti Anarhistički sajam knjiga održat će od 8. do 10. travnja 2016. u Zagrebačkom plesnom centru u Ilici. Ovogodišnji sajam se bavi pitanjem migracije, kritikom demokracije, skvotiranjem, povijesti anarhizma u Hrvatskoj i regiji, a biti će predstavljeno i nekoliko novih izdanja.

Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu već dvanaest godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret, te sve zainteresirane za predstavljanje anarhističke/slobodarske literature i djelovanja što širem krugu ljudi. Sajam stvara mjesto susreta i otvara diskusije važne za sam pokret i društvo. Tijekom prvih deset godina sajam je okupio velik broj sudionika i sudionica, a posjetilo ga je na tisuće ljudi.

Sajam knjiga bit će otvoren u petak, 8. travnja, u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10) u 15 sati, a sajam i predavanja te diskusije će trajati do 20 sati U subotu sajam otvara vrata u 10 i traje do 20, a u nedjelju do 15 sati. Ove godine će sudjelovati gosti iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Austrije, Engleske, Njemačke, SAD-a, Grčke i drugih zemalja.

Tijekom sajma će biti predstavljeno nekoliko novih izdanja, između ostalih jedno o povijesti anarhizma u Hrvatskoj. Riječ je o publikaciji Ane Rajković ‘Širenje bludnih ideja u Slavoniji – Pojava anarhističkih ideja u radničkom pokretu Slavonije’, koju je ovih dana objavila izdavačka kuća Što čitaš? iz Zagreba. Osim toga, gosti iz Babušnice iz izdavačke družine KKUSIUSK predstavljaju svoja dva nova izdanja, ‘Bukvar anarhizma’ Alexandera Berkmana i ‘Kućica na Volgi’ Sergeja Stepnjaka.

Osim predstavljanja knjiga i drugih izdanja, program uključuje niz diskusija pa će ove godine biti riječi o migracijama, granicama i problemima koji iz toga proizlaze, ali i konkretnim projektima solidarnosti s migrantima, poput primjera samoorganiziranog skvota Orfanotrofio u Solunu. Biti će riječi i o problemu masovne ‘solidarnosti’, kroz razne inicijative pod sloganom ‘Izbjeglice dobrodošle’, koje također predstavljaju određenu vrstu kolonijalnog ponašanja i koje utihnu kada se otvore politička pitanja i uzroci masovnih migracija.

Program zaključuje diskusija o slobodi i demokraciji, koja dovodi u pitanje sam pojam demokracije, na koji se pozivaju gotovo svi, od raznih društvenih pokreta i svih ‘zapadnih’ država pa do Sjeverne Koreje.

Sajam i sva predavanja/diskusije su besplatni te otvoreni za sudjelovanje. Više informacija o sajmu i programu pročitajte na www.ask-zagreb.org.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više