Novosti

Kronika

Бoжићнo прaштaњe и пoмирeњe

Прaвoслaвни вjeрници прoслaвили вeлики хришћaнски прaзник уз пoрукe кaтaрзe: Никo нeмa изгoвoр зa злo, мржњу и нeтрпeљивoст. Линиja кoja диjeли дoбрo oд злa ниje ни измeђу нaрoдa, држaвa ни стрaнaкa. Oнa прoлaзи крoз нaшa срцa, пoручиo je митрoпoлит Пoрфириje нa бoжићнoj литургиjи

Brojni pravoslavni vjernici okupili su se na badnje veče diljem Hrvatske, pa tako i u zagrebačkom Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg na večernjoj liturgiji. Služio ju je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije sa sveštenstvom eparhije. Obredu su prisustvovali potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, saborski zastupnici Milorad Pupovac i Ivan Pernar, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Aleksandar Tolnauer, ambasadorka Srbije Mira Nikolić, diplomatski predstavnici više zemalja i predstavnici zagrebačkih vlasti. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je na putu u SAD, svoju je čestitku mitropolitu uputila telefonom.

- Bog je došao da pokaže ljubav prema nama, i da je uvek pored nas, ali i da zajednica može biti jedini način postojanja. Bez drugih mi ne postojimo, a individualizam je najveća bolest modernog čoveka. Nije moguće uspostaviti kontakt s drugim bez Boga. Sve se tako svodi na konzumaciju, pa i bližnjih da ispunjavaju nečije potrebe - rekao je mitropolit.

- Pitajmo se šta smo učinili drugima, a ne oni nama. Božić je dan kada treba da se osvrnemo unazad da vidimo koga smo uvredili i da se s njima mirimo, jer se Bog miri s nama i mi s njim. Tražim oproštaj od svih koje sam povredio. Ne sudite da vam se ne sudi i oprostite dugove svojim bližnjim. Ko god ima netrpeljivost prema drugome, nosi strah od drugog u sebi. Praštanjem se uzdižete iznad onih koji taj strah imaju - rekao je mitropolit. Prijemu, koji je održan nakon bogosluženja, prisustvovali su predstavnici drugih vjerskih zajednica, srpskih organizacija i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na božićnoj pak liturgiji, nakon čitanja poslanice patrijarha Irineja, mitropolit je u svojoj propovijedi ponovio da su praštanje i spremnost na život s drugima i s Bogom najvažnije poruke Božića.

- Svi smo svima zgrešili. Ovaj svijet može biti raj ako svi svima kažemo ‘oprosti’, a prije svih vjerski vođe i sveštenici. Linija koja dijeli dobro od zla nije ni između naroda, država, stranaka ili bilo čega spolja. Ta linija prolazi kroz srce svakog od nas i tu se bije bitka. Zato svako od nas ima odgovornost za dobro i mir u svetu - rekao je Porfirije i naglasio da nitko nema izgovor za zlo, mržnju i netrpeljivost.

Glavno bogosluženje na području Gornjokarlovačke eparhije, održano je u hramu Svetog Nikole. Predvodio ga je episkop gornjokarlovački Gerasim. Večer prije, na Badnjak, bogosluženje su vodili Milidrag Stokanović i Predrag Sušić. Na obje liturgije okupio se veliki broj vjernika. U crkvi Male Gospojine u Gornjoj Trebinji liturgiju je na Badnjak služio Goran Slavnić. Gerasim je kritizirao političare Beograda i Zagreba, poručivši im da prestanu stvarati atmosferu sukoba.

- Čini mi se da nas opet pokušavate zavaditi. Učinili ste to 1991. godine i imam osjećaj da to želite opet učiniti. U ime mira pozivam vas da to ne činite - rekao je vladika Gerasim. Pozvao je pravoslavne vjernike da budu dobri građani svoje države. Kao najveći problem istaknuo je nezaposlenost iz čega onda proizlaze negativni demografski trendovi i iseljavanje mladih ljudi. Taj problem podjednako muči Srbe i Hrvate pa ljudima treba posao kako bi se osigurao normalan život, a ne treba im ‘ni hljeba ni igara’.

U hramu Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru Božić je obeležen jutrenjem koje je počelo tačno u ponoć, a potom liturgijom koju je predvodio prezviter Vukašin Cvetojević, paroh Druge vukovarske parohije i starešina ovog hrama. Božićna jutrenja i litrugije, na kojima je čitana poslanica patrijarha Irineja, održane su i u hramovima Svetog oca Nikolaja u Vukovaru Svetog kralja Stefana Dečanskog u Borovu naselju.

Svečano je bilo i na Badnjak koji je ponovo okupio nekoliko stotina meštana Borova. U organizaciji Opštine Borovo, VSNM-a Borovo i SPCO Borovo, badnje drvo je nakon obilaska mesta, ispraćeno do hrama Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Večernje bogosluženje održali su borovski sveštenici protojerej-stavrofor Čedo Lukić i jerej Marko Šukunda, a božićnu poslanicu episkopa Lukijana čitao je protođakon Dragan Serdar.

Uz pojanje Roždestva badnje drvo je iznešeno iz crkve i zapaljeno, a zatim je usledio vatromet. Udruženje Plavi Dunav i Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine, za sve posetioce su pripremili kuvano vino i rakiju kako bi se ugrejali na hladnoći. Borovski SDSS je drugog dana Božića podelio 100 paketića sa slatkišima, igračkama i higijenskim potrepštinama deci koja žive u porodicama slabijeg imovnog stanja te porodicama sa samohranim roditeljima. Prema rečima Srđana Jeremića, osim SDSS-a koji je donirao najveći deo poklona, akciji ‘Mali dar za veliki osmeh’ odazvale su sve borovske institucije i udruženja te brojni meštani. U crkvi Silaska svetog Duha, večernje na Badnjak i liturgiju na Božić služio je protojerej-stavrofor Predrag Azap.

- Dopustimo novorođenom Spasitelju da uđe pod naš krov. Da nam dušu isceli, radost i nadu povrati, da nas božanskim životom i ljubavlju ispuni - poručio je prota Azap.

Ni gotovo polarne temperature nisu omele vjernike u Lici. Kao i proteklih godina, Badnje veče je proslavljeno u Vrhovinama,Udbini i Donjem Lapcu. U Vrhovinama je cijela proslava počela jutarnjom sječom badnjaka koji je u koloni automobila dovezen u crkvu Sv. Arhangela i Mihaila gdje je u večernjim satima i zapaljen uz prisustvo brojnih vjernika. Slično je bilo u Donjem Lapcu gdje je nakon večernjeg bdijenja u crkvi, badnjak zapaljen, a druženje nastavljeno uz muziku i vino. Pravoslavni vjernici sa Udbine već tradicionalno su Badnje veče proslavili u Debelom Brdu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više