Novosti

Politika

Brdo otpada

Već pet godina usred ravnokotarskog sela Biljane Donje uzdiže se crno brdo. Riječ je o 140.000 tona sirovine dobivene iz troske, koja je nastala kao nusprodukt bivše šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) zatvorene 1994. godine

32oz4v9nlzruyjugf2j33k9ye7j

Crno brdo usred Biljana Donjih

Već pet godina usred ravnokotarskog sela Biljane Donje uzdiže se crno brdo. Riječ je o 140.000 tona sirovine dobivene iz troske, koja je nastala kao nusprodukt bivše šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) zatvorene 1994. godine. Poslije kiša isparavanjem se širi nesnošljiv smrad, a za juga se u mjestu ne može sušiti rublje jer pocrni. Iako je inspekcija zaštite okoliša tvrtki MLM, koja je opasnu sirovinu dovezla, naredila da je ukloni do kraja 2015. godine, ogromno brdo i dalje se izdiže iznad Ravnih kotara. Sadik Čolić, direktor MLM-a koji je trenutno zauzet predstečajnom nagodbom, nedavno je za medije izjavio da sanacija nije moguća zbog nedostatka posla u cestogradnji, uz napomenu da se ne radi o otrovnom otpadu.

Za to vrijeme vjetrovi i dalje raznose crne čestice širom Biljana Donjih, a zapuše li jače, truju se i Škabrnja i Nadin. Na kraju najvjerojatnije slijedi prisilno uklanjanje brda otpada od strane treće osobe, a kada će se to dogoditi, zavisi o toku predstečajne nagodbe tvrtke MLM koja se žalila na odluku inspekcije. Ogorčeni mještani šest godina čekaju da ih netko oslobodi ove napasti, a uz njih je čvrsto stala lokalna eko udruga ‘Ravni kotari’. Zdravko Belušić, ekološki aktivist, napominje da su izvršili nekoliko stručnih analiza materijala.

- U svakom izvještaju izričito piše kako nema sumnje da je riječ o kancerogenom materijalu i da, nedvojbeno, dolazi do zagađenja podzemnih voda - kaže Belušić.

Znaju to vrlo dobro i mještani jer kad čiste gusterne, na dnu pronađu velike količine crnog taloga. Osim stanovnika Biljana Donjih, posljedice zatvaranja TEF-a osjećaju i građani Šibenika. Naime, ta tvornica, koja je zatvorena prije gotovo četvrt stoljeća, nalazila se na atraktivnom zemljištu uz more, sjeverozapadno od grada. Iako je teren, s kojeg je u međuvremenu izmješten otpad, neadekvatno saniran, na njemu su gradske vlasti odlučile urediti plažu. Zato opasnost postoji i u Šibeniku, no šibenske vlasti to nimalo ne zabrinjava.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više