Novosti

Politika

Sjekirom po masliniku

Sto i pet mladih stabala maslina i šest voćaka breskve posječeno je prije nekoliko tjedana u samo jednoj noći u benkovačkom selu Biljanima Donjim. Ako nepoznati počinitelj jednoga dana bude identificiran, za navedeno kazneno djelo može dobiti kaznu zatvora do dvije godine

H0u294sr99nrm01e4eu2zhcg9xs

Sto i pet mladih stabala maslina i šest voćaka breskve posječeno je prije nekoliko tjedana u samo jednoj noći u benkovačkom selu Biljanima Donjim. Uništena su upravo kada su vlasnici, obitelj Slavka Babića, izvršili redovnu rezidbu obranih stabala maslina i pripremili ih za zimski period. Masline stare 11 godina počele su davati pravi urod tek posljednje tri godine, a samo ove godine ponosni vlasnici ubrali su preko 1.200 kilograma maslina i proizveli dvjesto litara maslinovog ulja.

Iako je ova sječa maslina, s obzirom na toliki broj posječenih stabala, morala biti unaprijed isplanirana i u njoj je moralo učestvovati više osoba i to s jakim motivom, Policijska uprava Zadarska još uvijek nema konkretna saznanja o počiniteljima.

‘Odmah po dojavi za događaj poduzet je očevid te je započeto s kriminalističkim istraživanjem i izvidima, koji su usmjereni u više pravaca, dok je protiv za sada nepoznatog počinitelja podnesena kaznena prijava za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari’, piše u odgovoru Novostima. Sječa stotinu rodnih, mladih maslina okarakterizirana je tek kao oštećenje stvari, a ne kao nečije imovine od koje su njeni vlasnici ostvarivali prihode za život.

Policijska uprava Zadarska navodi i da ‘do sada prikupljena operativna saznanja, dobrim dijelom i u razgovoru s oštećenikom, upućuju na neriješene imovinske odnose između članova obitelji, kao mogući motiv, no to je tek jedna od mogućih verzija u sklopu istraživanja koje traje’.

Kako iz Policijske uprave doznaju Novosti, sječa Babićevih maslina na području postaje Benkovac je izolirani slučaj, iako je, kako kažu, ‘u posljednjih desetak godina sličnih događaja bilo u naseljima Stankovci i Popovići gdje se naknadnim kriminalističkim istraživanjem utvrdilo da su motivi bili neriješeni imovinsko-pravni odnosi, narušeni susjedski, pa čak i ljubavni odnosi, ili su počinitelji bili osobe sa psihičkim smetnjama’.

Ako nepoznati počinitelj jednoga dana bude identificiran, za navedeno kazneno djelo može dobiti kaznu zatvora do dvije godine. Obitelj Slavka Babića na prvi će urod, ukoliko se neka od posječenih stabala obnove, morati čekati pet-šest godina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više