Novosti

Društvo

Kancerogeno blago

Uklanjanje zloglasnog crnog brda u Biljanima Donjim u Ravnim Kotarima nije ni počelo, a Ministarstvo zaštite okoliša ga je proglasilo rudnim blagom

Ottsstmgj5p4qonzolpgebigud9

Blago nama – Zdravko Belušić (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Hrvatska nije ispunila obaveze iz europske Direktive o otpadu, jer nije osigurala odgovarajuću zaštitu zdravlja ljudi i okoliša. Tako je, prema prošlogodišnjoj tužbi Europske komisije protiv Hrvatske, presudio Sud Europske unije u slučaju 140.000 tona otpadne troske koju je na područje Biljana Donjih, u srcu Ravnih kotara, još 2010. godine iz propale šibenske Tvornice elektroda i ferolegura višekratno navezla zagrebačka MLM grupa u vlasništvu Sadika Čolića. Eko udruga Ravni kotari, u kojoj je okupljeno lokalno stanovništvo, važno je naglasiti – srpske i hrvatske nacionalnosti – time je dobilo tek djelomičnu zadovoljštinu. Studije o zaštiti okoliša koje su dali izraditi, njih ukupno tri, od čega jednu u Njemačkoj, pokazale da su u trosci prisutni kancerogeni policiklički aromatični ugljikovodici, kojih je čak dvadeset puta više od količine dozvoljene u prirodi. Iako je uklanjanje otrovne gomile bilo najavljeno prije nekoliko mjeseci, tek počinje pravi teatar apsurda.

- Iako smo s tri analize dokazali da je troska kancerogena, Ministarstvo zaštite okoliša proglasilo ju je, zamislite – rudnim bogatstvom. Ona se još uvijek nalazi na starom mjestu i nikakav odvoz nije započeo. Da smo bili pametni, mogli smo to riješiti bez tužbe i presude. A kakve će sankcije država snositi, ne znam - kaže Zdravko Belušić, predsjednik Eko udruge Ravni kotari.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike potvrđuju posve neobičnu informaciju da prema prošlogodišnjim analizama i mišljenjima Ministarstva gospodarstva, Uprave za rudarstvo, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta te dopune nalaza i mišljenja Hrvatskog geološkog instituta iz lanjskog kolovoza troska odložena u Biljanama Donjim predstavlja mineralnu sirovinu i da je rudno blago, koje je u skladu s odredbom članka 4. Zakona o rudarstvu u vlasništvu Republike Hrvatske.

Pitali smo u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kakve će posljedice presuda imati po državu te kada će biti uklonjena troska, odnosno ‘blago’. Poručili su da ‘presudom Suda EU nisu određeni ‘penali’, već je Republika Hrvatska dužna poduzeti potrebne mjere kako bi se troska uklonila s lokacije u Biljanama Donjim’.

‘Vezano za postupanja iz djelokruga Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ističemo kako je Ministarstvo tijekom 2017. i 2018. poduzelo niz aktivnosti (…) s ciljem uklanjanja navedene mineralne sirovine s lokacije i ispunjenja uvjeta Direktive o otpadu’, stoji u odgovoru Ministarstva iz kojeg nismo saznali o kakvim se aktivnostima i naporima radilo. Dok je ekspertiza njemačkih stručnjaka pokazala da je crno brdo troske kancerogeno, za druge, domaće eksperte ona je tek – rudno blago.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više