Novosti

Politika

Broje se posljednji dani do početka festivala ljevice FALIŠ

Od 4. do 7. rujna u Šibeniku se održava sedmi po redu FALIŠ, festival alternative i ljevice na kojem će se, između ostaloga, govoriti o populizmu i obljetnici pada Berlinskog zida, a jedan od gostiju i Igor Mandić

Exq38j5y7pvg0t514qaky279255

(foto Ilustracija/Ante Filipović Grčić)

I ove godine, sedmi put po redu, od 4. do 7. rujna, u Šibeniku se održava Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ). Tema ovogodišnjeg izdanja je ‘Populizam – narod i njegove ideologije’, a organizatori najavljuju gostovanja poznatih znanstvenika poput talijanskog povjesničara Enza Traversa, teologa Panteliasa Kalaitzidisa, filozofa Žarka Paića

Organizator, udruga Fališ, s posebnim zadovoljstvom najavljuje dolazak Traversa, profesora na Sveučilištu Cornell i autora intrigantnih i važnih djela ‘Melankolija ljevice’ i ‘Nova lica fašizma’. Uz njega, u Šibeniku gostuju i povjesničarka Dubravka Stojanović, filozof Žarko Paić i teolog Pantelis Kalaitzidis.

O tome što je pošlo po krivu nakon pada Berlinskog zida, govorit će književnica Christine Koschmieder, povjesničar Tvrtko Jakovina, antropolog Ivan Čolović, publicisti Andrej Nikolaidis i Vuk Perišić, a na festivalu gostuju i kustosica Dragana Modrić, publicistica Ivana Biočina i sociologinja Inga Tomić-Koludrović.

Organizatori najavljuju i veliki intervju FALIŠ-a – sa Šibenčaninom Igorom Mandićem razgovarat će književna kritičarka Katarina Luketić, zatim izložbu fotografija prerano preminuloga fotoreportera Hrvoja Polana, kao i promociju fotomonografije 'Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina', koju je napravio zajedno s Viktorom Ivančićem i Nemanjom Stjepanovićem, promociju 'Knjige o jugu' Jurice Pavičića i razgovor s jednim od najvećih svjetskih ratnih fotoreportera Damirom Šagoljem.

'Posljednje godine prošlog stoljeća, točno na desetu obljetnicu rušenja Berlinskog zida, američki politolog Francis Fukuyama napisao je znamenitu knjigu ‘Kraj povijesti i posljednji čovjek u kojoj je, pojednostavljeno govoreći, zaključio kako su, konačno i zauvijek, pobijedili neoliberalna demokracija i kapitalizam. Povijest je danas, tri desetljeća od nestanka jednog od najvećih simbola podjele svijeta na dva suprotstavljena bloka, te dvadeset godina od Fukuyamine knjige, blago rečeno, živahna i, kažimo tako, poprilično agresivna. Liberalna demokracija postala je savršen mehanizam uspona antidemokratskih snaga, a neoliberalni kapitalizam protivnik i onih pokreta kojima su jednakost i sloboda floskule, a solidarnost nešto što vrijedi samo unutar zatvorenih, pomalo ksenofobnih i rasističkih društava', stoji u obrazloženju izbora teme ovogodišnjeg FALIŠ-a.

'Europa je, parafrazirajući Churchilla, u proteklih 30 godina proizvela više povijesti nego li je mogla podnijeti. Proces proizvodnje iste se, međutim, ne prekida, što podrazumijeva i kontinuitet grešaka, ako ne i činjenje većih. Naša ideja nije da taj proces prekinemo u roku odmah, već da s gostima i gošćama FALIŠ-a pokušamo osvijetliti moguće načine popravke štete koja, baš kao i njeni uzroci, strahovito podsjeća na vrijeme od prije stotinjak godina. Vrijeme koje vodi ka samo jednoj podjeli svijeta: na crveno i crno', zaključuju organizatori te pozivaju sve na festival mjesto za 'jednu borbu'. Festival se organizira uz podršku Srpskog narodnog vijeća, a cijeli program možete pogledati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više