Novosti

Politika

Uzdolje će se goniti kao zločin iz mržnje, napadač iz Viškova zaposlen je u MUP-u

Iz policije su poručili da su nakon konzultacija s DORH-om zaključili kako će počinitelje goniti za kazneno djelo izazivanja nereda za koje je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora

2epymkpqzj8x6d6bq2t9ndt5452

Detalj iz kafića Petko u Uzdolju (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Policija je napad na goste kafića u Uzdolju, kraj Knina, među kojima su bili i djeca i žene, okarakterizirala kao 'kazneno djelo izazivanja nereda' za koje je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Tako je odlučeno nakon konzultacija policije i Općinskoga državnog odvjetništva, saopćila je u subotu šibenska policija. Počinitelji će biti terećeni po kaznenom djelu počinjenom iz mržnje prema većem broju osoba, uz uporabu oružja ili opasnog oruđa ili dovođenja u opasnost život ili tijelo druge osobe ili koji su doveli do znatne imovinske štete.

Počinitelji napada su još nepoznati, za razliku od onih iz Đevrsaka koji su pronađeni nakon što su njihove žrtve zapisale registracijske pločice automobila ili čovjeka koji je nasred parkirališta u Viškovu predvečer pretukao Dobrivoja Arsića. Radi se o muškarcu, M. Š. (1976.) iz Viškova, koji je uhapšen u subotu rano ujutro na graničnom prijelazu Rupa radi osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje. Utvrđeno je i da osumnjičeni 42-godišnjak radi u Ravnateljstvu civilne zaštite, tijelu u sklopu MUP-a, koji će - s obzirom da se radi o državnom službeniku - sukladno Zakonu o državnim službenicima biti udaljen iz službe, priopćili su iz policije.

Iz policije su još poručili da su odmah nakon napada u Uzdolju krenuli tražiti nepoznate maskirane počinitelje zbog kaznenih djela nasilničkoga ponašanja, nanošenja tjelesnih ozljeda i oštećenja tuđe stvari, ali da su nakon konzultacija s Državnim odvjetništvom zaključili kako su sva ta tri kaznena djela sadržana u kaznenom djelu izazivanja nereda.

'Nakon izvršenih konzultacija u Općinskom državnom odvjetništvu Šibenik, događaj od 21. kolovoza oko 22:30 u Uzdolju, okvalificiran je kao kazneno djelo izazivanje nereda, članak 324, stavak 2.', objavili su iz PU šibensko-kninske. Taj članak kaže ovako: 'Tko sudjeluje u mnoštvu koje nasiljem prema drugim osobama ili stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje ugrožava javni red ili potiče mnoštvo na nasilje, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno iz mržnje, prema većem broju osoba, uz uporabu oružja ili opasnog oruđa ili dovede u opasnost život ili tijelo druge osobe ili je dovelo do znatne imovinske štete, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da policija radi opsežnu kriminalističku istragu i da je zbog incidenta u Đevrskama podneseno pet prekršajnih i jedna kaznena prijava dok se, kada je riječ o incidenta u Uzdolju, rade opsežni izvidi koji će, nada se, dovesti do počinitelja. 'Ove napade treba osuditi, kao i svako nasilje. Sve institucije države, pogotovo one koje se brinu za javni red i sigurnost trebaju djelovati promptno i učinkovito, a policija je pokazala da djeluje efikasno, što će činiti i ubuduće', rekao je Božinović. Mediji neslužbeno javljaju da su u istragu uključene i tajne službe, ali rezultata još nema.

Kakva je društvena klima u Hrvatskoj, svjedoče i reakcije nekih visokorangiranih političara na napade na građane srpske nacionalnosti, poput zastupnice Evropskog parlamenta ruže tomašić, iz redova Hrvatskih suverenista. Ona je stav sdss-a i predsjednika stranke milorada pupovca o potrebi smirivanja tenzija u društvu usporedila sa stavovima ‘raškovića, babića i martića, koji su sličnom retorikom strašili pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj i okretali ih protiv njihove domovine’. Prozvala je i HDZ, kao vladajuću stranku, zbog nedostatka hrabrosti da koalicijskog partnera pitaju 'zašto dolijeva ulje na vatru'.

Slično je reagirao i predsjednički kandidat miroslav škoro koji je, također na društvenim mrežama, izjave SDSS-ovaca nazvao uvredljivim i nadolijevanjem ulje na vatru, poručivši da se Pupovac inspirira za ovakve istupe na velikosrpskom derneku na Fruškoj gori.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više