>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Z.V.

Budućoj križevačkoj knjižnici donirao Desanku i Ćopića

Raste fond knjiga Vijeća srpske nacionalne manjine Križevaca

Za potrebu buduće biblioteke Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca stigla je nova donacija knjiga. Ovoga puta donirano je preko 50 knjiga, a donator je bio Dejan Pernjak, poznati križevački povjesničar i novinar lokalnog portala Prigorski.hr. Od dobivenih knjiga, najviše je beletristike te nešto manje publicistike. Na donaciju knjiga, Pernjak se odlučio kakao bi biblioteci Vijeća obogatio fundus knjiga.

- Knjige sam najprije ponudio Gradskoj knjižnici Križevci, međutim, oni te knjige već imaju pa ih nisu mogli primiti. Knjige su najvećim dijelom pisane na ćirilici, ima nešto i na latinici. Od književnosti ima poezije, pjesama Desanke Maksimović i drugih autora. U prozi je dosta zastupljen Branko Ćopić. Mislim da su knjige velika kulturna vrijednost i zato sam ih odlučio sačuvati i donirati križevačkom VSNM-u. Znao sam od ranije iz Novosti kako srpsko vijeće planira osnovati svoju biblioteku te kako su im potrebne knjige. Nadam se kako će donirane knjige biti na najbolji način iskorištene - rekao je Pernjak.

Ovo je već treća donacija knjiga. Prva je prošle 2018. godine stigla iz Zagreba, a druga iz Križevaca. Do sada je prikupljeno više od preko 200 knjiga, a sve bi u budućnosti svoje mjesto trebale naći na novim policama biblioteke VSNM-a Grada Križevaca. O novoj donaciji pohvalno se izrazila Goranka Manojlović, predsjednica križevačkog manjinskog vijeća.

- Zahvalni smo i drago nam je što ljudi prepoznaju značaj stvaranja biblioteke. To je velika stvar za kulturu srpskog naroda u Prigorju i njegovu javnu afirmaciju. Važna je suradnja i povjerenje među našim vijećem i većinskom hrvatskom zajednicom. Do sada smo imali nekoliko donacija i nadamo se da će ih još biti u budućnosti. U cilju nam je prikupiti što više knjiga - istaknula je Goranka Manojlović.

1/1