Novosti

Stogodnjak

Čeka se zidar za pijesak s brašnom

16. 4. – 23. 4. 1921: Beogradski Dnevnik donosi komentar o skandalu koji je potresao mnoge proizvođače kruha u glavnom gradu države. Općinske službe su, naime, zaplijenile velike količine brašna u kojima je pronađen – pijesak

Large pxl 041214 9512351

(foto Ivana Ivanović/PIXSELL)

Na sjednici ustavotvorne skupštine u Beogradu vrlo zapažen govor održao je predsjednik demokratskog kluba Ljuba Davidović. Doživio je čestitke i pljesak s lijeva i s desna. A što je rekao? Uz ostalo i ovo: "Naš narod svih plemena borio se, ali se nije umorio. Braća po krvi i osjećaju i nacionalnim idealima morala su biti braća i po patnjama i mučeništvu…" Spominje zatim bližu prošlost, prisjeća se naročito hrvatske i slovenske subraće, a s pijetetom i nacionalnim ponosom podsjeća na vitešku smrt Zrinskih i Frankopana, pa na Kreka i Strossmayera, tražeći da se oda zahvalnost "krajevima koji su ih rodili i sredini koja ih je odnjegovala. Mi, Šumadinci, dužni smo da tim ljudima i njihovim sunarodnjacima kažemo iskreno hvala… Dužni smo da zaboravimo sve uvrede, nepažnje i nepravde, jer naša zemlja očekuje novi ustav… Svjesni smo da kao braća gradimo novu, zajedničku kuću, a svaki brat mora u toj kući naći utočište. Prva nam je briga da spriječimo nezadovoljstva, želimo široku decentralizaciju, svaka će oblast imati svoju samoupravnu skupštinu, a ona će birati svoje predstavnike i izvršne organe… Nijedna ideja nije tako brzo zahvatila sve slojeve naroda kao ideja narodnog ujedinjenja. Mi smo protiv privilegija ličnosti i privilegija pokrajina, a za jednakost i u pravima i dužnostima" rekao je Davidović.

 

"Krvavi pop iz Kolara", tako su nazvali zloglasnog svećenika Miloša Popovića iz Srbije koji je za vrijeme okupacije javno trgovao s Austrijancima. Ali kako? U optužnici stoji da je "ovaj pop, koji je mnoge majke i sestre zavio u crno, prodavao brašno i druge namirnice okupatorima. Hranu je jednostavno otimao od mještana. Dok je on trgovao, mnogi drugi sveštenici su bili internirani ili završili na vješalama…"

 

Beogradski Dnevnik donosi vijest, a onda i komentar o skandalu koji je potresao mnoge proizvođače kruha u glavnom gradu države. Općinske službe su, naime, zaplijenile velike količine brašna u kojima je pronađen – pijesak. Predsjednik beogradske općine, kad su ga obavijestili o svemu, nije htio ni prstom maknuti. Gotovo je kazao da ga se to uopće ne tiče. "I tako sada brašno sa peskom stoji u opštinskom magacinu, a nitko u međuvremenu ne istražuje krivca…" Čeka se valjda, kako na kraju zaključuje Beogradski Dnevnik, da se javi neki zidar kojem treba pijesak pomiješan s brašnom!

 

Banijom, osobito oko Gline i Topuskog, haraju hajdučke družine koje iz zasjede ubijaju i pljačkaju ljude. Novine tim povodom objavljuju i ovaj poziv: "Dužnost je našega naroda da svakako bude na strani vlasti, kako bi uklonili to hajdučko zlo, koje nas sramoti pred prosvijetljenim svijetom…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više