Novosti

Kronika

Čika Dragoljuba ganula ‘Kaćuša’

72. godišnjica Bolmanske bitke: I ove godine na obilježavanje je došao 90-godišnji Dragoljub Kapor iz Subotice, jedini živi učesnik bitke koja je trajala od 6. do 21. marta 1945. godine

Vahql89p92fsjzesl9jhkhsy4bc

Dragoljub Kapor  - jedini živi učesnik Bolmanske bitke

I ove godine na obilježavanje godišnjice Bolmanske bitke došao je i devedesetogodišnji Dragoljub Kapor iz Subotice, koji je, koliko se zna, jedini živi učesnik te bitke. Dragoljub se živo sjeća ratnih događanja iz 1945. godine, u kojima je učestvovao kao osamnaestogodišnjak, kao i mjesta kroz koja je tada prolazio. Svima je pokazivao sliku mlade crvenoarmejke Marije, koju je tada upoznao, i koju više nije vidio nakon što su se partizanske i crvenoarmijske jedinice razdvojile kod Suhopolja napredujući prema zapadu.

A kad je u bolmanskom Domu kulture začuo prve taktove čuvene ruske pjesme ‘Kaćuša’, koju je otpjevala članica Opernog ansambla HNK-a Osijek Blanka Došen, čika-Dragoljuba su ponijele emocije. Skočio je na noge lagane i počeo tapšati u ritmu pjesme, a onda se popeo na binu s namjerom da svima kaže da ga je tu pjesmu naučila upravo crvonoarmejka Marija 1945. godine.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir i Općina Jagodnjak organizirale su obilježavanje 72. godišnjice bitke koja je vođena od 6. do 21. marta 1945. godine. Bolmanska bitka obilježava se polaganjem vijenaca na spomen-grobnice i spomenike u Petlovcu, Baranjskom Petrovom Selu, na raskršću puteva kod Bolmana i u Bolmanu.

Vijence su položile delegacije antifašističkih organizacija iz Hrvatske, Vojvodine i BiH te Općine Jagodnjak, Općine Petlovac, Grada Belog Manastira, ZVO-a, VSNM-a Osječko-baranjske županije, Belog Manastira i Darde, Baranjsko-ruskog društva prijateljstva. Vijence su, također, položile delegacije SABA RH, Osječko-baranjske županije, hrvatskih Roma i Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru.

U dvorani Doma kulture, u kojoj je bilo preko 200 gostiju, uz umjetnički program i prigodne govore, predstavljena je i svim prisutnim podijeljena novoizdana knjiga ‘Bolmanska bitka’ na 207 stranica, autora Jovana M. Nedića i suautora Jovana S. Nedića.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više