Novosti

Društvo

Poštujmo žrtvu

U Bolmanu je obilježena 79. godišnjica Bolmanske bitke, posljednje kojom su Nijemci napali jedinice Jugoslovenske armije i Crvene armije u pokušaju da ponovo zauzmu Baranju

Large informator po%c5%a1tujmo  %c4%87iilica

Ispred spomenika u Bolmanu

U organizaciji Općine Jagodnjak i Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, u Bolmanu je obilježena 79. godišnjica Bolmanske bitke (od 6. do 21. marta 1945), posljednje kojom su Nijemci napali jedinice JA i Crvene armije u pokušaju da ponovo zauzmu Baranju kao prostor ključan za izvlačenje svojih jedinica s jugoistoka Evrope.

Na svečanosti su bili brojni učesnici iz Baranje, Slavonije, Vojvodine i Distrikta Brčko. Prvo su vijenci položeni na Spomenik palim borcima III. Jugoslovenske armije (JA) kod Bolmana, a potom i na spomenik u Tematskom parku u centru sela. Nakon toga učesnici su obišli Spomen-izložbu Bolmanske bitke, a program je završen svečanom akademijom i recitalom u Domu kulture te zakuskom za sve učesnike.

Na akademiji su se prigodnim govorima okupljenima obratili Nikola Opačić (UABA Beli Manastir), načelnica Općine Jagodnjak Danijela Mlinarević, predsjednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine Jovo Baroševčić i predsjednik SABA RH Franjo Habulin. Recital su izveli članovi "Prosvjetinog" pododbora iz Jagodnjak pod vodstvom Nade Šalajić, a brojne goste dočekale su i ugostile članice bolmanske udruge "Zlatna žena".

- Danas smo ovdje da s ponosom evociramo uspomenu na slavnu Bolmansku bitku, ali i da odamo počast onima koji su pali u toj borbi. To je naša dužnost kako bismo sačuvali uspomenu o veličanstvenoj Narodnooslobodilačkoj borbi. Na snazi je hrvatski Ustav u kojem piše da je Hrvatska zasnovana i na temeljima, ponavljam: i na temeljima antifašizma. Ako Ustav tako kaže, onda i hrvatska država mora svojim ponašanjem pokazati kako poštuje ono što je zapisano u tom temeljnom dokumentu. Na spomeniku kod Bolmana stoji stih Oskara Daviča: "Za život sam dao". Ja bih rekao isto, samo možda nešto drugačije: Oni su dali svoje sutra za naše danas. Budimo im zahvalni i poštujmo njihovu žrtvu! – rekao je Franjo Habulin.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više