Novosti

Kronika

Uređenje spomen-parka u Bolmanu

U središtu baranjskog mjesta tematski park u spomen na Bolmansku bitku bit će obnovljen u sklopu projekta Općine Jagodnjak koji je na natječaju LAG-a Baranja dobio najviše bodova

Fvrp7c81m1p93bifh25mvy5heii

Spomenik u parku pred bivšom bolmanskom Zadrugom

U Bolmanu, u parku ispred zgrade bivše Poljoprivredne zadruge, podignut je spomenik palim borcima narodnooslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora. Spomenik je otkrio (tadašnji baranjski društveno-politički radnik, op. J. N.) Šandor Esterajher 29. novembra 1963. godine. Ispod spomenika nalazi se grobnica u kojoj su sahranjene kosti palih boraca od 6. do 22. marta 1945. godine prenesene s groblja u Majškim Međama, Luču i sa starog groblja u Belom Manastiru.

Tako je u knjizi ‘Bolmanska bitka’ (2016) opisan spomenik u centru baranjskog sela Bolmana, na koji se polažu vijenci kad god se obilježava godišnjica te bitke iz marta 1945. Uz obližnji centralni spomenik podignut na raskrsnici puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac, spomenuti spomenik jedna je od bolmanskih znamenitosti. 11. jula ove godine, na sjednici Glavnog odbora Lokalne akcijske grupe Baranja donesena je Odluka o odabranim projektima za financiranje iz Mjere 3.1.1. ‘Potpora za ulaganja u društvenu infrastrukturu i proširenje lokalnih temeljnih usluga’ na drugom LAG-natječaju za provedbu Lokalne razvojne strategije (LRS) LAG-a Baranja. Na tom natječaju odabrano je 12 projekata za financiranje u ukupnom iznosu od 1.334.250,00 kuna. Potpora po pojedinom projektu iznosi 15.000,00 eura, odnosno 111.187,50 kuna. Na prvom mjestu konačne rang-liste, s najviše bodova (50), nalazi se projekt Općine Jagodnjak s nazivom Tematski park ‘Bolmanske bitke’.

- Projektom se namjerava provesti rekonstrukcija postojećeg parka u Bolmanu u kojem se nalazi spomenik Bolmanskoj bitci i preurediti u Tematski park ‘Bolmanske bitke’. Kroz aktivnosti u projektu izgradit će se nova šetnica koja će povezati postojeće staze, postavit će se nove klupe za sjedenje, rasvjetni stupovi i koševi za smeće kao i nekoliko informativnih ploča o Bolmanskoj bitci. Realizacijom projekta ostvarit će se podizanje društvenog i okolišnog standarda kao i povećanje kvalitete života na području Općine Jagodnjak. Bolmanci stvarno mogu biti zadovoljni. Zahvaljujući Općini Jagodnjak i LAG-u Baranja, preurediće se park uz spomenik pa će on ponovo postati mjesto okupljanja danas, nažalost, malobrojne bolmanske omladine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više