Novosti

Kronika

Pod spomenikom - smetlište

Opština Jagodnjak, redovito čisti okoliš spomenika Bolmanskoj bitki, ali to ne pomaže zbog vandala: Dobar dio smeća na spomenik se odlaže namjerno čime se šalje određena poruka

Fn9li3xoh6lgt35ljvbjw4h2mah

Smeće se vjerovatno izbacuje iz automobila

Na trokrakoj baranjskoj raskrsnici puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac, od 1951. godine, nalazi se Spomenik palim borcima Jugoslovenske armije (JA) poginulima u Bolmanskoj bitki, koji od 1971. godine ima status nepokretnog kulturnog dobra. Ispod spomenika nalazi se kosturnica, a na spomeniku obelisk s brončanom figurom koja predstavlja borca za slobodu, čiji je autor kipar Nikola Kečanin (1913-1985). Na južnoj strani spomenika, okrenutoj prema Bolmanu, pri vrhu prvog stepena obeliska, nalazi se reljef s prizorom iz partizanske borbe, a na sve četiri strane donjeg dijela obeliska posveta palim borcima napisana latinicom i ćirilicom te na mađarskom i slovačkom jeziku.

Spomenik je podignut na poprištu velike bitke kod Bolmana, vođene za vrijeme Drugog svjetskog rata, u martu 1945. godine. Bitku je s fašističkim osvajačima vodila Treća armija JA u čijem su se sastavu borili Hrvati, Srbi, Mađari, Slovaci i Rusini. Godine 1983., uoči četrdesete godišnjice Bolmanske bitke, spomenik je dodatno uređen te obložen granitnim pločama. Vandalski je oštećen u dva navrata 1999. i 2000. godine i to tako što su krampom razbijene granitne ploče na postamentu i natpisne granitne ploče na obelisku, a vremenom je došlo do oštećenja betonske ograde i betonske podloge iznad kosturnice. Vandali nikad nisu otkriveni.

Općina Jagodnjak je spomenik pokušavala obnoviti još od 2002. godine, što joj je uspjelo tek 2013. kad je popravljen postament, zamijenjene oštećene i izlomljene granitne ploče te ponovo ispisani natpisi na obelisku. Novac za radove osigurali su Ministarstvo kulture preko Programa financiranja zaštite kulturnih dobara za 2013. godinu te Općina Jagodnjak.

Otada pa do danas, pojedinci uporno bacaju smeće u pošumljenu ‘banju’ tik uz spomenik, iz koje se nekad kopala zemlja za proizvodnju cigle. Za to nema nikakve potrebe jer iz svih okolnih sela komunalne službe općina Jagodnjak i Petlovac redovito odvoze smeće. U posljednje dvije-tri godine smeće se baca čak i na sam spomenik, što se ne može drugačije okarakterizirati nego namjernim činom, pogotovo stoga što je spomenik udaljen od okolnih sela pa se smeće vjerovatno izbacuje iz automobila.

S takvom ocjenom slaže se Stevo Mlinarević, načelnik Općine Jagodnjak, koji kaže da se prostor spomenika i oko spomenika često čisti te s njega i oko njega uklanja smeće. Neki Bolmanci se čak samoinicijativno zaustavljaju kod spomenika i kupe smeće kad vide da je ponovo bačeno. Vjerovatno dio smeća odlažu neodgovorni pojedinci, dok se dobar dio smeća odlaže namjerno i time šalje određena poruka.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više