Novosti

Kronika

Jaгoдњaк у тoп 10

Oпштинa Jaгoдњaк je мeђу вoдeћимa пo пoвлaчeњу срeдстaвa из EУ фoндoвa. Oвa бaрaњскa oпштинa, сa свeгa 2.023 стaнoвникa, у прoтeклoj je гoдини из фoндoвa Eурoпскe униje пoвуклa прeкo 7,2 милиoнa кунa

Large 4

Društveno-vatrogasni dom u Jagodnjaku

Na temelju analize koju je napravila FINA, za proteklu godinu prema stanovniku i udjelu u odnosu na ostale hrvatske opštine, odabrano je po deset opština koje su najuspešnije povlačile sredstva iz fondova Europske unije.

Ukupno gledajući, opštine su lani povukle respektabilnih 713,6 miliona kuna. Iako jedna od najsiromašnijih u Osječko-baranjskoj županiji Opština Jagodnjak s većinskim srpskim stanovništvom, u protekloj je godini iz fondova Europske unije povukla preko 7,2 miliona kuna što ovu baranjsku opštinu, sa svega 2.023 stanovnika po poslednjem popisu iz 2011. godine, svrstava u top deset prema trendu rasta za razdoblje od 2017. godine do 2020. godine. U analizi povlačenja sredstava prema stanovniku, Jagodnjak je zauzeo deveto mesto s preko 3.500 kuna po glavi stanovnika.

Jedan od najvećih projekata Opštine Jagodnjak, a koji je financiran europskim novcem, svakako je novoizgrađeni Društveno-vatrogasni dom u Jagodnjaku. Novi dom je višenamenski objekt čija je ukupna vrijednost 7,2 miliona kuna i otvoren je u proleće prošle godine. Objekt društveno-vatrogasnog doma ima tri etaže i toranj, podrum (213,65 m2) + prizemlje (540,68 m2) + kat (213,65 m2) + toranj (visina: 15,25 m). Funkcionalno je oblikovan u dva dela, i to u prostor za okupljanje i deo za DVD. Podrum, u koji je smeštena kotlovnica, predviđen je kao sklonište za civilnu zaštitu u slučaju prirodnih i drugih katastrofa.

Dominantan prostor u prizemlju čini dvorana za okupljanje sa 144 sedećih mesta. U prizemlju su još garaža, garderoba, sanitarni čvor, i druge manje prostorije. Na spratu su uredi za DVD Jagodnjak i udruženja, sanitarni čvor i toranj s kojega se vidi šira okolica Jagodnjaka. Prostor ima i svoj poprilično veliki parking. Na slobodnim kosim krovovima postavljeni su visokoefikasni pločasti solarni kolektori za pripremu tople vode. Električna energija se koristiti za pogon sustava za grejanje, hlađenje i ventilaciju. U sklopu projekta su i elementi pristupačni za osobe s invaliditetom, i smanjene pokretljivosti.

Hiljadu kvadrata prostora danas ravnopravno koriste DVD Jagodnjak, lokalna samouprava, razna udruženja, ali i sami meštani što se najbolje moglo videti na ovogodišnjoj gastro manifestaciji "Kulenijada 2021." koja je održana upravo u Društveno-vatrogasnom domu u Jagodnjaku. Na kraju spomenimo da su osim Opštine Jagodnjak u top deset još dve baranjske opštine, Darda i Bilje.

U sledećem sedmogodišnjem razdoblju Hrvatskoj će biti na raspolaganju 25 milijardi eura, što kroz Višegodišnji financijski okvir 2021. - 2027. tako i Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Tu će zasigurno veliku šansu naći i druge opštine, jer kako je poručeno, u sledećem se razdoblju projekti spuštaju s nacionalne na regionalnu i lokalnu razinu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više