Novosti

Kultura

O чeму рaзмишљaш?

Двиje гoдинe нaкoн "Jaгoдњaкa нa Maрсу", пeнзиoнисaни инжeњeр тeхнoлoгиje Љубoмир Дaмjaнoвић, кojи живи у Субoтици, издao je нoву књижицу

Large o %c4%8demu   %c4%87irilica

Knjiga sadrži autorove statuse na Fejsbuku

U septembru 2020. penzionisani inženjer tehnologije Ljubomir Damjanović (1954.), koji živi u Subotici, izdao je knjižicu od 110 stranica pod naslovom "Jagodnjak na Marsu", u kojoj je skupio isto toliko zapisa o svom rodnom selu Jagodnjaku, narodski zvanom – "Kačvola".

Te zapise ranije je objavljivao na Fejsbuku. I kad su objavljivani na internetu i kasnije u knjizi, ti zapisi naišli su na vrlo živo zanimanje ne samo Jagodnjačana ("Kačvolaca"), nego i ostalih Baranjaca, pogotovo oni koji pisani živopisnim baranjskom divanom.

Godinu dana kasnije, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, a u organizaciji dr. Svetlane Pešić i SKUD-a "Jovan Lazić", održana je promocija te knjige. Promotorica je bila profesorica Jadranka Radošević, koja je publici predstavila autora te opisala kako je knjiga nastala i iscrpno prikazala sadržaj.

Da bi se dočarao baranjski divan, na promociji je nekoliko takvih zapisa pročitao Jovan Vilić iz Bolmana, obučen u baranjsku srpsku narodnu nošnju. Vilić je dobar poznavalac običaja, nošnje, govora, mentaliteta i historije baranjskih Srba pa na javnim priredbama vrlo uspješno interpretira baranjski divan.

U međuvremenu, autor nije mirovao, nego je i dalje objavljivao na Fejsbuku pa je u avgustu ove godine izdao novu knjigu pod naslovom "O čemu razmišljaš, Ljubomire?" na 145 stranica. Novo ukoričenje podnaslovio je kao "knjiga eseja i pripovijetki" i u njega uvrstio 219 svoja "statusa" objavljena na Fejsbuku, s vrlo raznolikim temama: od uskolokalnih do svjetskih i svemirskih,

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više