Novosti

Kronika

Зa oчи и нeпцa

Српскe oргaнизaциje у Бaрaњи су врлo успjeшнe у oргaнизирaњу гaстрoнoмских мaнифeстaциja: Излoжбa стaрих jeлa у Бoлмaну, прoмoциja гaстрo књижицe у Jaгoдњaку и излoжбa кoлaчa у Kнeжeвим Винoгрaдимa

Large 3

Ko može odoljeti ovakvim poslasticama?

U prošlom broju "Novosti" objavili smo članak o petoj izložbi ručnih radova i kolača u Bolmanu u organizaciji udruge "Zlatna žena". Mjesec dana prije toga, što je ostalo nezabilježeno, u Jagodnjaku je Udruga žena "Sretne i spretne" organizirala četvrtu "Baranjsku už'nu" u novoizgrađenom Društveno-vatrogasnom domu, na kojoj su se vrijedne Jagodnjačanke predstavile brojnim jelima i kolačima pripremljenim po receptima njihovih baka.

U belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine pak, u organizaciji SKUD-a "Jovan Lazić", održana je promocija knjižice "Jagodnjak na Marsu" autora Ljubomira Damjanovića. U toj knjižici, na 108. stranici, pohvaljene su "Sretne i spretne" zato što ne dozvoljavaju da se zaborave stara baranjska jela i kolači jer, kako napisa autor, "kraj koji ima tako bogatu gastrotradiciju i sposobne domaćice ne može, i ne smije, propasti". Zato je i promocija u Belom Manastiru, na kojoj su bile i Bolmanke i Jagodnjačanke, završila bogatim, ne švedskim stolom, nego baranjskim "astalom" s raznovrsnim jelima i kolačima.

Udrugama iz Bolmana i Jagodnjaka pridružio se i Pododbor SKD-a "Prosvjeta" iz Kneževih Vinograda, koji je - u suradnji s domaćim KUD-om "Živojin Žiko Mandić", domaćom Udrugom Fantast i Akademijom za umjetnost i kulturu iz Osijeka – organizirao dvodnevnu likovnu koloniju i još jednu izložbu – kolača. Kolonija s preko 20 slikara iz Slavonije i Baranje započela je u subotu, 23. oktobra, a nastavljena je i u nedjelju, dok je u nedjelju poslijepodne, u Svečanoj sali Iris SRC-a Kneževi Vinogradi, održana izložba slika, a u zastakljenoj bašti Restorana Panon vrijedne Suljošanke priredile su šestu izložbu kolača, na kojoj je bilo prikazano preko pedeset vrsta različitih poslastica, koje su, ne samo učesnici kolonije, nego i svi posjetioci mogli u slast – degustirati.

Ako se još prisjetimo 20. jagodnjačke Kulinijade održane 10. juna ove godine, nećemo mnogo pogriješiti ako zaključimo da su srpske organizacije u Baranji vrlo uspješne u organiziranju gastronomskih manifestacija.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više