Novosti

Društvo

Вaтрoмeтнo нa Бaдњaк

Бaдњaк и Бoжић у Бeлoм Maнaстиру и Бoлмaну прoслaвљaни су вaтрoмeтoм. Звук црквeнoг звoнa зaглушивaлo je рaспрскaвaњe рaкeтa, кoje су испaљивaли вjeрници из свих диjeлoвa сeлa

Large informator vatrometno   %c4%87irilica

Božićni običaji u Bolmanu

Na Badnje veče, u Baranjskoj srpskoj kući u Belom Manastiru, koja se nalazi tik do pravoslavnog hrama Svetog Arhangela Mihaila u Ulici Vladana Desnice, Folklorni ansambl "Čuvari tradicije baranjskih Srba", pod vodstvom predsjednice Svetlane Žarković, upriličio je prikaz običaja unošenja badnjaka i slame u kuću, kao i recitacije u duhu Badnje večeri i Božića.

Svoj prisutnoj djeci podijeljeni su božićni paketići, a svi gosti posluženi su toplim čajem i posnim kiflama. Time je Folklorni ansambl svima koji Božić slave po julijanskom kalendaru poželio zdravlja, sreće, mira, uspjeha i veselja uz hrišćanski pozdrav "Mir Božiji, Hristos se rodi!"

Nakon toga, na platou ispred crkve, palio se badnjak, a rođenje Isusa Hrista obilježeno je i vatrometom, dok je u hramu bogoslužena sveta liturgija i podijeljen posvećeni badnjak. Na prigodan način Badnjak i Božić obilježeni su i u drugim baranjskim mjestima u kojima u većem broju žive Srbi: u Bolmanu, Branjini, Dardi, Jagodnjaku, Kneževim Vinogradima, Kneževu, Popovcu, Uglješu...

Od nekadašnjih običaja, u Bolmanu su se najbolje sačuvali običaji za Badnjak i Božić. I ove godine, na Badnjak ujutro još prije svitanja, desetak osoba koje je predvodio bivši načelnik Općine Jagodnjak Stevo Mlinarević, krenulo je po badnjak.

Pred hramom Svetih apostola Petra i Pavla dočekali su ih vjernici uz muziku i čestitke. Badnjak je osvećen na večernjem bogosluženju koje je služio protojerej – stavrofor Slobodan Majkić, paroh jagodnjački i administrator bolmanske parohije, uz prisustvo mnoštva vjernika.

U Bolmanu se još uvijek poštuje i običaj da se na Badnjak, obično poslije podne, odlazi na groblje počivšima zapaliti svijeću te na grob odnijeti jabuku i "oras", a neki ponesu i bombon. Na Badnje veče se s nestrpljenjem očekuje da u šest sati zazvoni crkveno zvono pa da se unesu badnjak i slama te započne s večerom.

I ove godine po novouspostavljenom običaju, nakon prvog zvona, Badnjak i dolazeći Božić proslavljao se vatrometom koji nadmašuje novogodišnji. Zvuk zvona zaglušivalo je ispaljivanje i rasprskavanje raketa, koje ispaljuju vjernici iz svih dijelova sela.

Nakon prestanka zvona i vatrometa, po selu je i ove godine po drevnom običaju krenuo vertep, obilazeći kuće koje slave do kasno u noć. Bolmanski vjernici, radosni zbog praznika Roždestva Hristova, istovremeno su i tužni što na prvi dan Božića u Bolmanu nema božićne liturgije, već samo drugi dan. Oni koji su to željeli, na prvi dan Božića na liturgiju su išli u susjedni Jagodnjak. I tako su u Bolmanu i ove godine Badnjak i Božić proslavljeni svečano i po – običajima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više