Novosti

Kronika

Da rata ne bude

Svečano obilježena 73. godišnjica Bolmanske bitke: Posebno je pozdravljen učesnik bitke Dragoljub Kapor iz Subotice, rođen 1926. godine

Mir i sloboda svim narodima i da rata više nikad ne bude, želja je svih antifašista - naveo je Nikola Opačić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir, koja je s Općinom Jagodnjak i ove godine organizirala obilježavanja godišnjice Bolmanske bitke. U subotu, 17. marta, kiša i hladnoća nisu spriječile prisutne da se u značajnom broju okupe na raskrsnici puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac kod Spomenika borcima III. armije koji su pali toj bici, a koja se vodila od 6. do 21. marta 1945. godine, kako bi se likvidirao bolmanski mostobran i nacističke snage odbacile iz Baranje preko Drave.

Nakon polaganja vijenaca na centralni Spomenik i na spomenike u Petlovcu, Baranjskom Petrovom Selu i Bolmanu, u sali Doma kulture u Bolmanu, pred 120 prisutnih, govorili su Nikola Opačić uime UABA Beli Manastir, Stevo Mlinarević uime Općine Jagodnjak, Radomir Čvarković uime Osječko-baranjske županije, Stevo Drača uime Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine te Lazo Đokić uime SABA RH.

- Ovdje smo da ne zaboravimo prošlost, radi budućnosti - istakao je Nikola Opačić i posebno pozdravio jedinog prisutnog učesnika Bolmanske bitke, devedesetdvogodišnjeg Dragoljuba Kapora iz Subotice, rođenog početkom 1926. godine.

Govornici su se osvrnuli na značaj Bolmanske bitke, ali i na današnje pojave koje su bliske s fašizmom. Istakli su da su ponosni na sve junake antifašističke borbe, posebno na poginule u toj borbi.

‘Okupljanja antifašista - rekao je Stevo Drača - pre svega su apel za mir i treba da doprinesu razumevanju i toleranciji, da ratova ne bude nigde. Slava i poštovanje svim poginulim i umrlim borcima Bolmanske bitke i žrtvama fašizma’ - naglasio je Drača.

Mlade članice jagodnjačkog Pododbora SKD-a ‘Prosvjeta’ izvele su prigodan program, koji je pripremila Nada Šalajić. Posebno snažan dojam na prisutne ostavila je izvedba poeme Skendera Kulenovića ‘Stojanka, majka Knežopoljka’. Skup je završio čobancem, pićem i kolačima za sve prisutne, koje su poslužile vrijedne članice bolmanske udruge ‘Zlatna žena’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više