Novosti

Politika

Ћирилицa никoгa нe угрoжaвa

Грaдoнaчeлник Нoвoг Сaдa Mилoш Вучeвић нa сaстaнку с Mилoрaдoм Пупoвцeм и Бoрисoм Mилoшeвићeм дao пуну пoдршку СДСС-у и СНВ-у

Tokom dvodnevne posjete Hrvatskoj, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa suradnicima sastao se 24. septembra u Zagrebu s predstavnicima SDSS-a i SNV-a na čelu s Miloradom Pupovcem i Borisom Miloševićem. Prije sastanka, kojem je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić sa suradnicima, Vučević se sastao sa zagrebačkim kolegom Milanom Bandićem.

- Ova posjeta SNV-u i institucijama Srba u Hrvatskoj, kao i ona prije godinu dana, za nas je iznimno značajna. Jedno od temeljnih prava svake manjine, pa tako i Srba u Hrvatskoj, redovito je održavanje kontakata s predstavnicima, institucijama i tijelima vlasti matične zemlje. Bez obzira kakvi odnosi među državama mogu biti, važno je da se komunikacija nastavlja, rekao je Pupovac, ističući da Vučević, kao i drugi predstavnici Srbije, čine sve da se ta veza očuva, pazeći da ničim ne poremete zajednički interes - dobre odnose između dviju zemalja i naroda.

Odgovarajući na pitanja novinara, Pupovac je rekao da predstavnici Srba nastoje voditi politiku s ciljem očuvanja srpske zajednice.

- Bavimo se pitanjima od životnog interesa za sredine u kojima Srbi žive, nastojeći da političke turbulencije kroz koje prolazimo nanesu što manju štetu njihovom svakodnevnom životu, ali i da učinimo sve da se problemi riješe. Jako je važno da budemo staloženi, pa i onda kad smo oštri, kao i da nastupamo odlučno i onda kad je situacija zahtjevna i riskantna. Nije normalno da se događaju incidenti i nasilje kakvih je bilo proteklih mjeseci, kao što nije normalno da živimo u ovakvoj negativnoj atmosferi, rekao je Pupovac.

Po Vučevićevim riječima, razgovor se vodio oko načina da se unaprijede odnosi Srbije i Hrvatske, odnosno Srba i Hrvata.

- Želimo da Srbi zadovoljno žive s ostalim građanima Hrvatske, da imaju isti položaj kao Hrvati u Vojvodini i celoj državi Srbiji. Svaka naša poruka je dobronamerna i usmerena na dobrosusedske odnose. Uznemireni smo kad čujemo da je neko dobio batina zbog navijanja. Ne mogu da razumem zašto bi pisanje ćirilicom bilo opasno za bilo koga. Ćirilica ne napada, ne ubija i ne ugrožava, rekao je Vučević koji se u knjigu utisaka kod Bandića upisao ćirilicom.

- Ne radujem se činjenici da su Srbi i Srbija tema predizbornih kampanja u Hrvatskoj. Želimo da Srbi žive mirno i u Zagrebu, Kninu, Vukovaru i svugde, kao što želimo da Hrvati u Srbiji žive mirno s jednakim pravima koja ima većinski narod. Pružamo punu podršku Pupovcu i SDSS-u na svemu što su radili. Imali su hrabrosti da u kampanji za EU otvore neke teme kako bi ukazali na probleme. Želimo im da izdrže sva iskušenja i da budu na visini zadatka kako bi prevazišli neprilike u čemu uvek mogu da računaju na podršku prijatelja iz Srbije. Nastavićemo da pomažemo i podržavamo SDSS i SNV. Tu smo da im pomognemo u borbi za politička i kolektivna prava, podvukao je Vučević.

Za danas je u Kninu je predviđen razgovor s gradonačelnikom Markom Jelićem, nakon čega će polaznicima pravoslavne vjeronauke podijeliti tablete. U manastiru Krka sastat će se sa episkopom dalmatinskim Nikodimom, a nakon toga i s predstavnicima općina u kojima pretežno žive Srbi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više