Novosti

Politika

CMS: Hitno smijenite ministra Božinovića

Vrijeme je da Vlada smijeni odgovorne i zaustavi nasilna protjerivanja s granica, poručuju iz Centra iz mirovne studije nakon što je presuda, kojom je utvrđeno da je RH povrijedila pravo na život djevojčice Madine Hussiny, postala pravomoćna

Large madina

Madina Hussiny

Panel Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava odbio je zahtjev Republike Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja obitelji šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny, koja je poginula krajem 2017., tek nekoliko metara od hrvatske granice, nakon što je nju i njezinu obitelj hrvatska policija protjerala natrag prema Srbiji. Tako je ranija presuda, kojom je utvrđeno da je RH povrijedila Madinino pravo na život, nečovječno postupala prema djeci držeći ih u detenciji, cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, a dio obitelji kolektivno protjerala iz Hrvatske te im nakon svega toga onemogućavala pristup odvjetnici, postala pravomoćna.

Povodom presude se oglasio Centar za mirovne studije (CMS), čiji aktivisti smatraju da premijer Andrej Plenković "više ne može okretati glavu od problema", već da hitno mora smijeniti odgovorne na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

"Osim žurnog pronalaska i sankcioniranja izravnih počinitelja, ponovno zahtijevamo hitnu smjenu onih koji snose zapovjednu i političku odgovornost, odnosno glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena, kao i državne tajnice Terezije Gras uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje neovisnih međunarodnih istraga", poručuju iz CMS-a i dodaju da će institucije RH sada morati poduzeti konkretne korake da se slučajevi onoga obitelji Hussiny više ne ponove.

"Tražimo od Vlade da donese konkretne mjere kojima će se zaustaviti nezakonita i nasilna protjerivanja izbjeglica iz Hrvatske, omogućiti učinkovite istrage i sankcioniranje počinitelja te puno neovisnost i učinkovitost mehanizma za nadzor rada policije u području migracija. Donošenje tih mjera mora uključiti odvjetnike i organizacije, koje su dovele ovaj slučaj do Europskog suda za ljudska prava, te neovisne institucije za ljudska prava", ističu.

Iz CMS-a podsjećaju da je Madina Hussiny bila baš poput djevojčica koje su 1990-ih bježale s naših prostora, poput djevojčica koje su izbjegle iz Sirije 2015. i onih koje danas bježe iz Ukrajine. "Bila je poput sve one djece koja su zajedno sa svojim majkama i očevima morala pobjeći iz svog doma jer nisu imale šansu za sigurno djetinjstvo. Šansu za sigurno djetinjstvo šestogodišnjoj Madini je prvo ugrozio Afganistan, a zatim joj je tu šansu potpuno i nepovratno oduzela Republika Hrvatska na vratima Europske unije", zaključuje se u njihovom priopćenju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više