Novosti

Politika

Corbyn i devet hitlerića

Konzervativna stranka, mediji i desno krilo Laburističke stranke predsjednika Jeremyja Corbyna optužuju da je dozvolio da stranku preplavi antisemitizam. Iako takvih pojava ima, uzroke eskalacije optužbi treba tražiti i u činjenici da Corbyn i ekipa zastupaju lijeve ekonomske i socijalne politike

Gqbd7i06ms4pjigo8h1ssf4vvyk

(foto Press Association/PIXSELL)

Iako je postao predsjednik Laburističke stranke tek u rujnu prošle godine, Jeremy Corbyn već je doživio da mu stranku potrese golemi skandal, onaj u kojemu njegovi protivnici, a takvih je iznimno puno, tvrde da su laburisti sistemski, masovno i nepopravljivo antisemitska stranka. Da stvar bude gora, skandal je buknuo samo tjedan dana prije izbora za škotski parlament, velšku i sjevernoirsku skupštinu te lokalna tijela u Engleskoj. Predizborna istraživanja pokazivala su da će laburisti loše proći u svim regijama osim u Londonu, gdje je njihov kandidat Sadiq Khan favorit za gradonačelnika, a sada se sa sigurnošću može tvrditi da će se eventualno loši rezultati tumačiti upravo kao posljedica činjenice da je stranku preuzelo lijevo krilo na čelu s Corbynom.

Sve je počelo početkom prošlog tjedna, kada je konzervativni bloger Guido Fawkes objavio nekoliko komentara koje je Naz Shah, laburistička zastupnica u Bradfordu, inače pakistanskog porijekla, 2014. godine napisala na društvenim mrežama. Naslov na Fawkesovom blogu glasio je: ‘Naz Shah: Rješenje za izraelsko-palestinski sukob je preseliti Izrael u SAD’. Shah je zapravo podijelila fotografiju na kojoj je to bilo napisano, a ispod slike je dodala da je ‘jedini problem to što bi Izrael morao vratiti svu zemlju koju je ukrao Palestincima, što je nemoguće’.

Samo nekoliko sati nakon objave Shah se ispričala, rekavši da ‘duboko žali zbog izjava koje je napisala prije nego što je postala zastupnica u parlamentu’. ‘Napisala sam ih u vrijeme sukoba u Gazi 2014., kada su emocije zbog tog sukoba bile na vrhuncu. Ali to nije opravdanje za uvredu koju sam počinila i bezrezervno se ispričavam’, rekla je, dodavši da će se ‘truditi da produbi svoj angažman i dijalog sa židovskim organizacijama’ i ‘pojačati svoje napore u borbi protiv svih oblika rasizma, uključujući i antisemitizam’.

Skandal bi se nakon isprika vjerojatno stišao da se u njega nije umiješao stranački veteran Ken Livingstone, koji je u neshvatljivo glupom istupu zastupnicu svoje stranke Naz Shah uhvatio braniti citirajući ni manje ni više nego Adolfa Hitlera

Isprika, međutim, nije bila dovoljna. Već sutradan mediji su vrvjeli naslovima u kojima su se izjave Shah kvalificirale kao ‘šokantan’, ‘gadljiv’, ‘uznemirujući’ i ‘odbojan’ antisemitizam, a BBC-jev Andrew Neil čak ju je usporedio s Adolfom Eichmannom. Istoga dana ispričao i Corbyn, koji je rekao da su njezine izjave ‘uvredljive i neprihvatljive’. ‘Ako u Laburističkoj stranci ima antisemitizma, on mora nestati. Potpuno sam, kompletno i apsolutno protiv antisemitizma. Laburisti su do srži antirasistička stranka i imaju dugu i ponosnu povijest borbe protiv rasizma i antisemitizma. Cijeli život vodim kampanje protiv rasizma, a židovska zajednica bila je i ostala srce Laburističke stranke i progresivne politike u Velikoj Britaniji više od sto godina’, rekao je. Shah se u međuvremenu još jednom ispričala u donjem domu parlamenta i u židovskim dnevnim novinama ‘Jewish News’, no Corbyn ju je svejedno suspendirao do kraja istrage koja je pokrenuta istoga dana.

Skandal bi se nakon ovih izjava vjerojatno počeo stišavati da se u njega nije umiješao Ken Livingstone, veteran Laburističke stranke, bivši gradonačelnik Londona s nadimkom Crveni Ken, poznat, kao uostalom i Jeremy Corybn, kao žestoki kritičar izraelske politike prema Palestincima. U neshvatljivo glupom istupu Livingstone je na radiju BBC Naz Shah uhvatio braniti citirajući ni manje ni više nego Adolfa Hitlera. Rekao je da je politika Hitlera 1932., kada je pobijedio na izborima, bila preseljenje Židova u Izrael i da je on bio ‘cionist prije nego što je poludio i ubio šest milijuna Židova’. Zašto je Livingstone branio Shah od optužbi za antisemitizam pozivajući se na Hitlera teško je dokučiti, tim više što se ona sama već ispričala za svoje izjave. Razloge vjerojatno treba tražiti u njegovom karakteru, jer kako je napisao komentator ‘Guardiana’ koji Livingstonea ne smatra antisemitom, ‘nema te krize u Laburističkoj stranci koja nakon intervencije Kena Livingstonea neće postati još gora’. Što god da je razlog, Livingstone je u idućim javnim nastupima ostao pri svome, tvrdeći da je ono što je rekao povijesna činjenica. Sve je završilo tako što ga je na stepenicama parlamenta u Westminsteru pred gomilom kamera napao laburistički kolega John Mann, vičući mu na sav glas da je ‘jebena sramota’ i ‘nacistički apologet’, nakon čega se prozvani pred najezdom novinara sakrio u WC za invalide. Istoga dana Corbyn je Livingstonea suspendirao, a Manna pozvao na razgovor da ga opere zbog dolijevanja ulja na vatru.

Nakon ovoga stvar se više nije mogla zaustaviti. Gradonačelnički kandidat Khan, šef laburista u Škotskoj, najmanje pet ministara u sjeni, pa čak i Corbynov zamjenik zatražili su od Corybna da svog starog druga Livingstonea izbaci iz stranke, a mediji su eksplodirali od često malicioznih i napuhanih analiza u kojima se tvrdi da su laburisti nepopravljivo inficirani antisemitizmom, i to naročito otkad su stranku preplavili lijevo orijentirani, propalestinski nastrojeni članovi, a vodstvo preuzeo Corbyn, koji usto ništa ne poduzima da se taj antisemitizam iskorijeni. U međuvremenu novinari su iskopali još neke sporne izjave članova stranke, a Corybn je u jednom intervjuu ispričao da su došli i do njegovih ‘drugih rođaka za koje nikad nije čuo’, pa čak i otputovali u Meksiko kako bi pronašli rodbinu njegove supruge Laure Alvarez.

Lijevo-liberalni dnevnik ‘Guardian’ zauzeo je umjeren stav, pa uz kritike na račun inkriminiranih laburista ipak nije propustio spomenuti da su laburisti i prije dolaska Corbyna optuživani za nedovoljnu suradnju s britanskim Židovima i Izraelom, čak i u vrijeme dok joj je predsjednik bio Ed Miliband, sin poljskih Židova. U ‘Guardianu’ su također primijetili da su optužbe za antisemitizam eskalirale otkad je kontrolu nad strankom preuzelo njezino lijevo krilo, čemu uzroke treba tražiti u činjenici da Corbyn i ekipa zastupaju lijeve ekonomske i socijalne politike kojima se žestoko protivi sada marginalizirano, neoliberalno krilo baštinika Tonyja Blaira.

Devet članova Laburističke stranke suspendirano je ili izbačeno istoga ili sljedećeg dana nakon otkrića da su dijelili antisemitske postove na društvenim mrežama, a Corbynove reakcije na provale antisemitizma ni po čemu ne zaostaju za onima njegovih prethodnika

Andrew Rawnsley piše i da je naročito gadljivo kada laburiste za antisemitizam optužuju konzervativci, čiji je londonski gradonačelnik Boris Johnson Baracka Obamu nedavno diskvalificirao kao relevantnog sudionika diskusije o britanskom napuštanju Evropske unije uz argument da je on ‘polu-Kenijac’. Isto tako, cijela kampanja konzervativaca za gradonačelnika Londona osovljena je na huškanje među pojedinim manjinama i fabriciranje navodnog ‘kulturnog rata’ zbog činjenice da je laburistički kandidat Sadiq Khan musliman porijeklom iz Pakistana. Londončani su dosad bili prilično otporni na takvu kampanju, o čemu svjedoči činjenica da je Khan vodio u predizbornim anketama, no skandal s antisemitizmom ipak je laburistima onemogućio da konzervativce optuže za rasizam, jer im oni sada lagodno mogu reći da prvo pometu ispred svojih vrata.

Jednu od detaljnijih analiza kampanje protiv Corbyna napisao je engleski novinar Jamie Stern-Weiner, recimo i to, vlasnik britanskog i izraelskog državljanstva, u tekstu objavljenom na portalu Open Democracy. On piše da nema dokaza ni za jednu od tvrdnji Corbynovih protivnika: ni za onu da je antisemitizam sistemski problem laburista, ni da antisemitizam raste otkad je na čelo stranke došao Corbyn, kao ni da on protiv toga ništa ne poduzima. ‘Tvrdi se da je kao rezultat dolaska Jeremyja Corbyna najveća britanska politička stranka i stup britanske politike sve više i više i vjerojatno nepopravljivo antisemitska’, piše Stern-Weiner, ‘no dokazi za to su anonimni i nedokazani navodi u jednom sveučilišnom laburističkom klubu plus šačica navodno antisemitskih tvitova i Facebook postova. Neki su napisani prije nekoliko godina, od strane članova nižeg ili srednjeg ešalona stranke. Oni su gotovo svi ušli u stranku prije Corbynove kampanje za predsjednika, skoro nitko od njih nije blizak njegovom vodstvu i gotovo svi su suspendirani ili izbačeni iz stranke čim su se ti navodi pojavili.’

Jamie-Stern Weiner nabrojao je u tekstu sve izjave svih devet članova laburističke stranke, od kojih bi se dobar dio mogao nazvati antisemitskima, a sve svakako anticionističkima. Primjerice, Vicki Kirby je napisala: ‘Tko je cionistički Bog? Čini mi se da bi to mogao biti Hitler’, dok je Gerry Downing poslao link na članak u kojemu se tvrdi da je ‘židovsko-cionistička buržoazija’ predvodila kapitalističku ofanzivu protiv radnika. Bob Campbell i Khadim Hussain našli su za shodno napisati da ‘Izrael upravlja ISIS-om’, a Scott Nelson da vlasnici kompanija Tesco i Marks & Spencer ‘imaju židovske krvi’. U medijima se spominjao i laburistički studentski klub na Sveučilištu Oxford, čiji je potpredsjednik Alex Chalmers u veljači dao ostavku jer mu se nije sviđalo što su kolege odlučili organizirati Tjedan izraelskog aparthejda, s time da su u tom klubu ranije zabilježeni slučajevi pretjerane naklonosti palestinskoj skupini Hamas, primjerice pjevanje pjesme ‘Rakete iznad Tel Aviva’, ali i lažne optužbe za antisemitizam i druge stvari.

Najkraće rečeno, iz ovih izjava bjelodano je da je u Laburističkoj stranci naplavljen svakakav glib, no to nikoga ne bi trebalo naročito čuditi, piše Stern-Weiner, kada se zna da sedam do deset posto britanske populacije ima antisemitske stavove, a Laburistička stranka 400.000 članova. Svih devet spomenutih članova, međutim, suspendirano je ili izbačeno iz stranke istoga ili sljedećeg dana, a Corbynove reakcije na provale antisemitizma ni po čemu ne zaostaju za onima njegovih prethodnika Eda Milibanda, Gordona Browna i Tonyja Blaira. Dapače, Corbyn je istoga dana kada je suspendirao Kena Livingstonea imenovao komisiju koja će istražiti problem, a na čelu te komisije su Shami Chakrabarti, bivša direktorica organizacije za građanska prava Liberty i David Feldman, direktor Pearls instituta za proučavanje antisemitizma. Posebnu istragu provest će i Sveučilište Oxford, a odmah će se izraditi preporuke o prihvatljivom govoru, koje idu na izvršni odbor stranke u idućim tjednima.

S druge strane, skupina ‘židovskih članova i pristaša Laburističke stranke’ napisala je otvoreno pismo u kojemu kažu da ‘mali broj slučajeva pravog antisemitizma’ ne znači da je stranka preplavljena antisemitima. ‘Vjerujemo da su optužbe dio šire kampanje protiv laburističkog vodstva, kampanje koja je ciljano pokrenuta uoči izbora idućeg tjedna. Kao Židovi, zgroženi smo što se jedno ozbiljno pitanje zloupotrebljava na tako ciničan i manipulativan način, te time odvraća pažnja od mnogo raširenije islamofobije i ksenofobije u Konzervativnoj i drugim strankama. Ograđujemo se od napada nekih članova židovske zajednice, a ostale, koji su možda zbunjeni i zabrinuti zbog recentnih događaja, uvjeravamo da je Laburistička stranka, sa sadašnjim progresivnim vodstvom, mjesto na kojemu su Židovi dobrodošli u duhu jednakosti i solidarnosti’, stoji u otvorenom pismu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više